Redactie - 25 oktober 2016

De Wondere Wereld van IT: Architectuur

De Wondere Wereld van IT zit vol uitdagingen en onzekerheden. Aan de infrastructuur kant is de ‘cloud’ het beloofde land. Waar het voor sommige bedrijven slechts een korte eenvoudige trip is, is het voor veel bedrijven nog een verdraaid lastige reis om daar te komen. Aan de applicatie kant blijft de druk onverminderd hoog met de enige constante die er is: de verandering.

Om op beide gebieden enige houvast te hebben, is er gelukkig het fenomeen van architectuur. Door middel van architectuur zorg je dat de IT-omgeving beheersbaar blijft en waar mogelijk ook een beetje planbaar. Zonder architectuur bouw je een IT-omgeving project voor project, stukje bij beetje, waarbij het totaal overzicht ontbreekt. Het resultaat is een complexe omgeving die (te) veel inspanning vergt om te kunnen veranderen en te beheren. Kortom, met goede architectuur zorg je dat je de verandering effectief en efficiënt kan faciliteren.

Maar toen kwamen daar innovatie, digitale transformatie en allerlei start ups op het toneel. Bedrijven moesten bimodal worden, en snel ook. En met name ‘mode 2’ is lastig voor een CIO die architectuur hoog in het vaandel heeft staan. Als je daar vanaf het begin gaat wapperen met architectuurprincipes, project start architecturen en architectuur governance, dan ga je weinig vrienden maken. Sterker nog, dat is de dood in de pot voor de innovatie. En je wilt als CIO natuurlijk niet te boek staan als degene die de innovatie tegenhoudt. Dat is een klassieke CLM (Career Limiting Move).

Hoe lastig ook, de CIO zal hier toch even de boel de boel moeten laten. Geef innovatie de ruimte, laat het gaan. Hoe tegennatuurlijk dat voor menig IT-professional ook mag lijken. En ja, inderdaad, over een aantal maanden of jaren krijg je natuurlijk gelijk. Je zult inderdaad iets aantreffen wat technisch verre van perfect zal zijn, wat mogelijk flink wat rework nodig heeft en wat zelfs architectonisch moet worden aangepast. Om maar over het onderhoud te zwijgen. Met bewondering kijk ik naar de CIO’s die toch deze weg kiezen. Zij geven innovatie een kans en nemen het puinruimen voor lief.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
Reageer via WWvanIT@gmail.com