Redactie - 24 oktober 2016

Software maakt verschil in naleven veiligheidsregels in gevaarlijke industrieën

In het publieke debat wordt er doorlopend over veiligheid, betrouwbaarheid en de genomen maatregelen gesproken. Zijn de vele debatten over het onderwerp industriële veiligheid daarom niet een organisch gevolg, zoals ook het geval is bij online privacy, identiteitsdiefstal, cybercriminaliteit of hacking? In plaats daarvan lijkt er een overeenstemming te zijn bereikt, waarbij veiligheid niet langer een probleem is - zolang er maar genoeg beschermende maatregelen zijn. In veel gevallen gaat het hierbij om documentatieprocessen en richtlijnen. Hebben die echter een positief effect? Is het opgewekte gevoel van veiligheid terecht?

Op strak gereguleerde gebieden zoals de industriële veiligheid, kan zelfs het kleinste foutje, ingrijpende gevolgen hebben. Veel te vaak vertrouwen gevaarlijke industrieën op informele processen, handmatige rapportages en zeer eenvoudige documentatie. Er kan veel verbeterd worden op het gebied van monitoren en controles. Tot op heden bestaat er weinig regelgeving die ingaat op hoe de regels worden geïmplementeerd, of hoe controles uitgevoerd kunnen worden op mogelijke gevolgen. Tijdens de dienstwisseling kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand belangrijke informatie vergeet door te geven. 

Vanzelfsprekend is veiligheid in gevaarlijke industrieën essentieel. Er bestaan veiligheidsprocedures, regels worden nauw gevolgd, continue educatie en dialogen worden gestimuleerd, rapportages zijn transparant en elke organisatie streeft actief naar een veiligheidscultuur. Best practices worden gedeeld en beroepsorganisaties, bestuurders en medewerkers zijn zich bewust van de risico’s en juiste procedures. Toch bestaat het reële risico dat informatie niet klopt en verouderde documentatie, de huidige situatie niet meer weerspiegelt. Bovendien kunnen de beslissingen die genomen moeten worden, ongelofelijk complex zijn. 

In de praktijk is de Plant Manager of Operationeel Directeur verantwoordelijk voor de veiligheidsprocessen. Hij of zij zoekt voortdurend naar de juiste balans voor de vele banen en verantwoordelijkheden. Wanneer er honderden werkvergunningen per dag moeten worden afgehandeld, is het onmogelijk om die allemaal handmatig te controleren. Verantwoordelijken voor veiligheid hebben beperkte opties op het gebied van software en hulpmiddelen voor de uitvoer van hun werk. 

Continue dialoog
Hoe strikt de maatregelen dan ook zijn en hoe groot het bewustzijn van de betrokkenen, industriële werkzaamheden zullen nooit helemaal zonder risico’s zijn. Er is een groot verschil tussen simpelweg richtlijnen aandragen en actief, een veilige cultuur nastreven. Het laatste, onder andere door de controle op de navolging van regels en directe sancties - indien nodig. Voor gepaste maatregelen is een stevige risicoanalyse vereist. 

Toch moeten veiligheidsmanagement, monitoring en controles niet als bijkomstigheid gezien worden. Deze elementen zijn net zo belangrijk als de maatregelen zelf. Zonder de juiste hulpmiddelen en controles, betekenen voorzorgsmaatregelen in de praktijk erg weinig. Ingebedde software kan hier bijvoorbeeld het verschil maken tussen simpelweg richtlijnen opstellen en daadwerkelijk constant monitoren en verbeteren. 

Zoals een medewerker uit een gevaarlijke industrie aangeeft: “Ik denk dat we over tien jaar terugkijken en ons afvragen hoe deze onbezorgde houding ten opzichte van veiligheidsregels mogelijk is geweest. Niet zoals de financiële industrie, die misschien terugkijkt op de initiële zorgen met betrekking tot online veiligheid. 

Door: Neil Currie, Chief Product Officer eVision

eVision Industry Software is leverancier van Control of Work software. Het bedrijf helpt risicovolle industrieën de controle over hun operationele processen te verbeteren, door volledig controleerbaar, real-time en zakelijk riskmanagement aan te bieden. Ook doet eVision dit door de operationele efficiency te verbeteren. Het bedrijf is gevestigd in Den Haag en heeft regionale kantoren in het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. eVision heeft een mondiaal partnernetwerk en cliënten op vijf continenten. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024