Redactie - 20 oktober 2016

SURFnet en BTG gaan samenwerking aan rond provideronafhankelijke simkaart

SURFnet en BTG gaan samenwerking aan rond provideronafhankelijke simkaart image

SURFnet en de Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) sluiten een convenant gesloten rond een onderzoek naar provideronafhankelijke Enterprise SIM (E-SIM). Dit onderzoek is door BTW in samenwerking met partners en leden geïnitieerd. In de nabije toekomst wordt het voor organisaties mogelijk om in eigen beheer en als eigenaar van E-SIM-kaarten contracten af te sluiten met providers, zonder dat eindgebruikers hun SIM hoeven te wisselen. In het kader van nieuwe ontwikkelingen kan deze SIM tevens worden toegepast voor Internet of Things-apparatuur en -sensoren. SURFnet en BTW hebben nu besloten hun strategische samenwerking te verankeren.

Het onderzoek naar de E-SIM heeft drie doelstellingen. Als eerste wordt in de praktijk het over-the-air wisselen van mobiele operator getoetst, dus zonder de simkaart te wisselen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor een private en onafhankelijke oplossing voor betere operator (indoor)dekking onderzocht. Als laatste worden de mogelijkheden in kaart gebracht om eigen authenticatie- en autorisatiesystemen – de zogenaamde secure elements – toe te voegen op de simkaart. De werkgroep heeft een testomgeving gebouwd waarmee in eerste instantie het over-the-air wisselen van mobiele operator is getest. BTG verwacht op korte termijn de eerste resultaten te kunnen publiceren.

Oplossing voor dekkingsproblematiek
Met de E-SIM kan SURFnet op termijn nieuwe oplossingen bieden aan zijn doelgroep (onderwijs- en onderzoeksinstellingen) voor indoor- en outdoordekkingsproblematiek. Bovendien zien zowel SURFnet als BTG kansen in de vele extra mogelijkheden van E-SIM. Daarbij kan gedacht worden aan two factor authenticatie, toegang tot wifi, location based services en beveiligde betalingssystemen.

“We zijn verheugd dat we samen met BTG en haar leden in de praktijk kunnen werken aan de nieuwste ontwikkeling van de E-SIM, zodat zowel onze doelgroep als die van BTG straks kan profiteren van de flexibiliteit en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt”, zegt Erik Huizer, CTO van SURFnet. Jan van Alphen, voorzitter van BTG, voegt toe: ”We zijn bijzonder blij met deze samenwerking omdat SURFnet een constructieve BTG-partner is met veel expertise in het ontwikkelen en realiseren van goede, op de onderwijs-klant-behoefte afgestemde dienstverlening. Deze dienst komt dan ook mede ten goede van de onderwijsmarkt, waarvan een groot aantal instituten ook onze leden zijn.“

Foto: V.l.n.r.: Maurice van den Akker, Hoofd Productmanagement Network en Wireless SURFnet, Petra Claessen, Managing Director en New Business BTG, Frans Panken, Innovator e-Science SURFnet en Jan van Alphen, Voorzitter BTG

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024