Wouter Hoeffnagel - 19 oktober 2016

4 op de 10 zakelijke smartphones draait op Android

41 procent van de zakelijke smartphones in de Nederlandse markt draait op het Android-platform. Daarmee komt het net iets vaker voor dan het gebruik van Apple toestellen met het bijbehorende iOS-platform (38%). Windows phones van Microsoft nemen de derde plaats in. Ongeveer een zesde van de in kaart gebrachte zakelijke smartphones draait hierop. Hiermee wordt duidelijk dat circa vijftien jaar na ingebruikname van smartphones op grotere schaal, deze drie mobiele besturingssystemen de enige zakelijke overblijvers zijn in een turbulente markt.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa 1.200 gesprekken die de afgelopen achttien maanden zijn gevoerd met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

computer-profile-zakelijke-smartphones-2016-1.png

Er is een duidelijk verschil waarneembaar tussen de installed base-aandelen van de mobiele operating systemen en de verspreidingsgraad van de verschillende platforms. Apple iOS komt op meer verschillende locaties voor dan Google Android. Circa driekwart van de bedrijven met smartphones geeft aan dat er één of meerdere iPhones in gebruik zijn. Zakelijke Android toestellen worden verstrekt door 55 procent van de locaties met smartphones. Omdat het gemiddeld aantal verstrekte Android toestellen per bedrijf hoger is dan iPhones, is de installed base voor Android hoger.

Merken smartphones
Android is het meest voorkomende platform voor smartphones. Op korte voet gevolgd door Apple (iOS). Omdat Android op toestellen van meerdere fabrikanten draait, is de meest voorkomende smartphonefabrikant vooralsnog Apple. Met name in het handelssegment (58%), de industrie (54%), de bouw (45%) en de overheid (46%) ligt het aandeel van iPhones ver boven het gemiddelde.

De overall voorsprong op Samsung lijkt de laatste jaren wel steeds kleiner te worden. In 2013 was het aandeel Samsung toestellen in het totaal circa 18 procent, in 2014 bedroeg dat 25 procent, vorig jaar circa 27 procent en nu inmiddels een kleine 30 procent van de zakelijke smartphones. Het aandeel van Samsung is het hoogst in de zorgsector (43%), de overheid en het onderwijs (allebei 39%) en de transportsector (38%).

computer-profile-zakelijke-smartphones-2016-2.png

Mobile Device Management
Bij het managen van de smartphones kunnen organisaties gebruikmaken van oplossingen op het gebied van Mobile Device Management. Circa 23 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt al gebruik van een dergelijke toepassing. Vooral de overheid (39%) en ICT & Utilities (33%) gebruikt al een Mobile Device Management-oplossing.

computer-profile-zakelijke-smartphones-2016-3.png

Als naar het totaal van de genoemde oplossingen voor Mobile Device Management wordt gekeken, blijkt dat MobileIron het meest wordt gebruikt. Net iets minder dan een derde van de aangetroffen Mobile Device Management-oplossingen betreft een MobileIron-toepassing. Daarmee ligt het aandeel van MobileIron op hetzelfde niveau als vorig jaar. Ook de nummer twee, Airwatch van VMWare, kent een haast ongewijzigd aandeel.

computer-profile-zakelijke-smartphones-2016-4.png