Redactie - 18 oktober 2016

Juniper Networks CEO Rami Rahim: Digital cohesion is stuwende kracht

In een situatie waar de jager de bejaagde wordt, worden bedrijven gedwongen hun strategie serieus tegen het licht te houden. Nieuwe startups, wars van enig support voor legacy systemen, veroveren in rap tempo marktaandeel ten koste van de bestaande aanbieders. Recente faillissementen laten zien dat het een gevecht op leven en dood is. Bijsturen is niet altijd voldoende, opnieuw beginnen is soms de enige optie. Tijdens de recente update van Juniper Networks in Londen, toonde Junipers CEO Rami Rahim zich zeer optimistisch: met de nieuw ingeslagen weg, waarbij de gehele IT-infrastructuur een nieuwe ruggengraat krijgt, is er een grote kans dat men de aanval kan pareren.

De eerste cijfers geven hem in elk geval goede hoop. Juniper is nog steeds een van de vooraanstaande leveranciers in de markt van netwerkcomponenten. Het nieuwe thema: Digital cohesion. Voor digitale cohesie moet volgens Rahim aan vier voorwaarden worden voldaan:

  • Datacenters en netwerken moeten meer capaciteit krijgen, performance scale out
  • Er is een economie nodig die gebaseerd is op automatische processen, capaciteit verhoging
  • Interoperability tussen open netwerklagen
  • Vertrouwen in een nieuwe security aanpak

In de ogen van Rahim gaan we naar een situatie waarbij de mens centraal staat en daarmee centraal in een spinnenweb zit waarbij tal van applicaties en sensoren samenwerken om een compleet beeld van de omgeving te creëren. Deze samenwerkende applicaties (gedecentraliseerde toepassingen) komen samen in bijvoorbeeld een VR-bril, een smartphone of een tablet. Deze individuele apps zijn nu al beschikbaar en in gebruik, wat ontbreekt is de consoliderende interface of zoals de CEO het noemt: de mega serviceprovider.

Voordat we zover zijn dat de visie verwezenlijkt is, moet er nog veel werk verzet worden. Standaardisatie is nodig op tal van vlakken waaronder: programmeertaal, wetgeving en nog belangrijker privacyregelgeving. Privacy issues zijn een van de grootste struikelblokken bij de nieuwe modellen. Smart cities lopen tegen de grenzen van de acceptatie van de burgers aan als privacy niet optimaal geregeld is. Hierin verschilt Europa significant van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De nieuwe generatie applicaties zal zelflerend en adaptief zijn. Als je weet waar iemand is, als je zijn smaakvoorkeuren kent en weet wanneer hij tijd heeft, dan kan je een voorstel doen hoe de avond op een passende wijze door te brengen is. De bouwstenen zijn er, nu de consolidatie nog.

De toekomstige applicaties vormen het model van een mega serviceprovider. Deze mega serviceprovider zal informatie halen uit de verschillende apps en op basis hiervan suggesties en adviezen geven. Deze mega service werkt naadloos op de achtergrond en alles gebeurt automatisch. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de communicatie tussen verschillende apps optimaal zal moeten plaatsvinden.

De ingrediënten voor het succes zijn: sensoren, rekenkracht, opslag en uiteraard het veilige netwerk. Het zijn de componenten die op de radar van Rahin staan. In deze context is hyperscale (de combinatie van rekenkracht en storage in een geheel) een cruciaal element.

Weg met kastelen, de toekomst is aan hotels

Traditioneel worden netwerken aan de randen beveiligd. Krachtige firewalls managen al de verkeersstromen en houden virussen en trojan’s buiten de deur. Net zoals de slotgracht en de kasteelpoort voorheen een kasteel tot een veilige plek maakten. Maar ook dit adagium staat ter discussie. Het is niet langer mogelijk om in een connected wereld alle sensoren en interfaces centraal te bewaken. Alle kleine deelprocessen moeten hun eigen broek ophouden, het hotelmodel (een groot geheel met kleine clusters) is geboren.

Volgens Lee Fisher, security director EMEA bij Juniper Networks, moet beveiliging van het kasteelmodel met de symbolische ophaalbrug overgaan naar het hotelmodel, waarbij elke hotelkamer apart beveiligd is. “Er is beveiliging nodig bij alle punten waar het netwerk de buitenwereld bereikt.” Lang niet alle sensoren hebben zelf de kracht om security te ondersteunen, de netwerkranden worden vanuit de centraal geregelde beveiligingsprofielen onder controle gehouden.

Hiervoor zijn drie zaken belangrijk: een securitybeleid dat centraal geregeld is, het genereren van informatie over virussen vanuit verschillende bronnen en een realtime beveiliging van elk element in het netwerk. Het delen van profielen en DNA van geïnfecteerde of infecterende software is daarbij cruciaal.

Het is dan ook noodzakelijk om onbekende (Day 0) virussen zo snel mogelijk bekend te maken. Als je weet wat het gevaar binnen een netwerk is, maakt geautomatiseerde security duidelijk aan het gehele netwerk wat er aan de hand is en kan het zelfs een waarschuwing geven aan andere netwerken. Binnen het domein van de gebruiker, de leverancier of zelfs voor alle netwerken wereldwijd. Juniper denkt hierin een belangrijke rol te kunnen spelen, al weet men ook dat daar nog voldoende kapers op de kust zijn. Nu IoT (Internet of Things) steeds concreter wordt, wordt de vraag naar nieuwe beveiligingsmodellen dat ook. Het staat op de agenda van de hele industrie.

OpenLab: Een laboratorium om te leren

Elke industrie waar automatisering een rol speelt is momenteel in de fase van een grote verbouwing. In de nieuwe wereld moeten de kennis en kunde van de betrokken personeelsleden fundamenteel veranderen om te kunnen inspelen op de veranderende situatie. Bedrijfsprocessen vereisen dat IT een meedenkende serviceprovider wordt en niet, zoals thans maar al te vaak het geval is, een blok aan het been van de business. Het is dan ook steeds vaker het domein waar de CIO de verantwoordelijkheid naar zich toe trekt. Het fenomeen shadow IT heeft iedereen wakker geschud. Alleen bedrijven die snel op nieuwe trends inspelen kunnen en zullen overleven.

Zo’n 75 procent van de CIO’s moest in 2015 het eigen team van IT-professionals aan de kant zetten en een nieuwe generatie externe IT’ers inhuren om zaken gedaan te krijgen. “Eén op de vijf CIO’s meent zelfs dat 50 procent van hun werknemers niet de IT-vaardigheden bezitten die ze nodig hebben om hun baan in de komende vijf jaar uit te voeren”, claimt Mike Marcellin, CMO (chief marketing officer) Juniper Networks. Verontrustende cijfers omdat ze de stuurloosheid van veel IT-organisaties kwantificeren. Daarom introduceert Juniper Networks het zogenaamde OpenLab. Een eigen omgeving waar IT’ers trainingen kunnen volgen om hun vaardigheden aan te laten sluiten op de eisen van de nieuwe wereld waarin zij zullen moeten functioneren. In Londen is het OpenLab inmiddels actief, de Amsterdamse vestiging opent begin november zijn deuren.

Door: Hans Steeman