Redactie - 16 oktober 2016

Drempel om te innoveren zit in je hoofd

Drempel om te innoveren zit in je hoofd image

De digitale transformatie van onze maatschappij heeft invloed op vrijwel alle branches en beroepsgroepen. Ook sectoren die je niet direct met technische snufjes zou associëren, zoals de advocatuur. Analisten van ABN Amro onderzochten de branche afgelopen maand  en kwamen tot de conclusie dat ook hier de effecten van digitalisering opspelen. Het uitblijven van digitalisering en de conservatieve mentaliteit leidt binnen de sector tot een achterstand die steeds lastiger in te halen is. 

De ABN Amro-onderzoekers kwamen tot de conclusie dat nieuwe technologieën mogelijk disruptieve effecten op kunnen hebben op de advocatuur. De advocatuur staat momenteel onder druk. Men heeft last gehad van de economische crisis die in 2008 uitbrak, terwijl er steeds meer advocaten actief zijn (groei van 14.000 naar 17.000). Daarnaast bieden ook andere branchevreemde partijen en buitenlandse partijen juridische diensten aan. En dan heb je nog de opkomst van ‘de digitale advocaat’. Zo’n 35% van de advocaten maakt zich volgens enquête-onderzoek van ABN Amro zorgen om de opkomst van digitaal juridisch advies.  

De digitale kloof
Het ziet er sterk naar uit dat gebruikmaking van de nieuwste ICT-middelen en devices steeds vaker het verschil gaat maken in de advocatuur. Consumenten maken inmiddels volop gebruik van de nieuwste oplossingen en krijgen daardoor een steeds hoger verwachtingspatroon. Bedrijven blijven vaak achter en hebben steeds meer moeite om die kritische consument tegemoet te komen. Het zorgt voor een kloof en de advocatenkantoren die niet innoveren, gaan daarbij de strijd verliezen van de branchegenoten die deze stap wel zetten.

Beperkt risico
Toch is innovatie helemaal niet zo risicovol als wordt aangenomen. Tools als Google Apps for Work, Dropbox en Whatsapp zorgen ervoor dat je zonder veel moeite werkprocessen aanmerkelijk kan verbeteren. En deze ‘innovatieve oplossingen’ worden al lang gebruikt door de medewerkers in hun privéleven. Vaak wordt nog getwijfeld aan de veiligheid en omgang met privacyregels bij een overstap naar de cloud. Bedrijven als Google gaan tegenwoordig echter heel zorgvuldig met zakelijke data om. Ze sluiten tegenwoordig volledig aan op wet- en regelgeving ten aanzien van beveiliging en privacy. Niet voor niets geeft De Nederlandse Bank sinds dit jaar aan dat financiële instellingen tegenwoordig ook bij het afnemen van clouddiensten zoals die van Google, kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten.

In het hoofd
De achterstand op het gebied van digitalisering van de advocatuur zit volgens mij vooral in het hoofd van de mensen. De vragen die een kantoor zich eigenlijk zou moeten stellen zijn: wat houdt mij tegen om de overstap te maken naar de cloud? Kan ik het me veroorloven om deze trend niet te volgen of loop ik dan het risico dat ik op een onoverbrugbare achterstand kom te staan? Wat als mijn concurrenten wel overstappen, wat voor effect heeft dat op mijn bedrijf?

Door: Anko Omlo, CEO van WEBR

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024