Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2016

Datagebruik blijft fors groeien

In 2022 verstoken we ruim zeven keer zo veel data als nu, vooral doordat we steeds meer online video consumeren. Snel internet blijft belangrijk.

Dit blijkt uiteen recent onderzoek door Dialogic en de TU Eindhoven. Anno 2016 bedraagt het gemiddeld dagelijks internetverkeer ruim twee gigabyte per huishouden. Een kwart daarvan gaat ‘up’, driekwart ‘down’. De komende zes jaar verzevenvoudigt het datagebruik van de gemiddelde Nederlander. Het grootste deel van de groei komt van een intensiever gebruik van de huidige internettoepassingen. De onderzoekers hebben ook een toenemend datagebruik ingecalculeerd voor totaal nieuwe internetdiensten.

Download en upload
Het volume van uploadverkeer zal iets sneller stijgen (44% per jaar) dan het downloadverkeer (40,5% per jaar), voorzien de onderzoekers. Dit verschil komt vooral door een groeiend gebruik van online back-ups. De gevraagde downloadsnelheid blijft wel aanzienlijk hoger dan de gevraagde uploadsnelheid.

Een opvallende conclusie van de onderzoekers is dat het internetgebruik minder pieken zal kennen. Met andere woorden: het gebruik is straks meer gespreid over de dag. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gebruik van streaming videodiensten, met gespreid dataverkeer, toeneemt ten koste van peer-to-peer file sharing waarmee bijvoorbeeld in één keer een hele film wordt gedownload.

‘Power users willen Gigabit-snelheden’
Voor 2022 verwachten de onderzoekers dat de gemiddelde consument met een geadverteerde downloadsnelheid van 355 Mbps soepel kan internetten. Verschillende internetproviders leveren op dit moment al internetsnelheden van 300, 400 of 500 Mbps. Mathieu Andriessen, directeur van NLkabel: “De meest veeleisende consumenten - power users in de terminologie van de onderzoekers - zullen in 2022 vragen om Gigabit-snelheden (1000 Mbps of meer). Zowel kabelnetwerken als glasvezelnetwerken zijn prima in staat om dergelijke snelheden te leveren.”