Private investeerders steken minder durfkapitaal in Europese startups

15-10-2016 | door: Witold Kepinski

Private investeerders steken minder durfkapitaal in Europese startups

Private financiers hebben in het derde kwartaal van 2016 minder durfkapitaal in Europese startups geïnvesteerd dan in het tweede kwartaal van dit jaar. In het derde kwartaal van 2016 kwam voor een bedrag van $ 2,3 miljard aan risicodragend kapitaal terecht bij Europese starters, een daling van 20% vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. Toen werd voor een bedrag van $ 2,9 miljard in startups gestoken. Het aantal transacties in Europa nam in de afgelopen drie maanden echter aanzienlijk toe, van 428 tot 468. In Europa wist het Britse Deliveroo, de bezorger van restaurantmaaltijden aan huis, met € 275 miljoen het meeste geld op te halen. Het eveneens Britse Darktrace, actief op het gebied van cybersecurity oplossingen, volgt met € 65 miljoen en de Zwitserse startup Silent Circle met € 50 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren naar de wereldwijde markt voor durfkapitaal.

Britten en Duitsers in trek

In tegenstelling tot de meeste andere landen in Europa zagen Duitse en Britse starters de belangstelling van investeerders toenemen. In de afgelopen drie maanden steeg het aantal Duitse transacties van 71 tot 76 en nam de omvang van de investeringen toe van € 492 miljoen tot € 509 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk was het aantal transacties met 110 zo goed als gelijk, maar steeg de omvang van de investeringen van € 757 miljoen tot € 834 miljoen. Wereldwijd daalde de totale waarde van de investeringen met 14%, van $ 28,1 miljard in het tweede kwartaal tot $ 24,1 miljard in het derde kwartaal van 2016. Met 1.983 transacties bleef het aantal deals nagenoeg gelijk.

Vooral seed stage deals

Uit het onderzoek KPMG en CB Insights blijkt dat het Duitse High-Tech Grunderfonds de afgelopen drie maanden de meest actieve durfinvesteerder in Europa was, gevolgd door het Britse Business Growth Fund en het Duitse Global Founders Capital. “Bijna de helft van de investeringen in Europa kan op dit moment worden aangemerkt als seed stage, investeringen die tot doel hebben om startups op de rails te zetten”, zegt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. Horn: “Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar nam de gemiddelde investering in late stage ondernemingen af van € 20 miljoen tot € 15 miljoen.”

Aandacht voor cybercrime

Ondanks een daling van de investeringen in de meeste sectoren blijven private financiers hun aandacht wereldwijd richten op startups die actief zijn met oplossingen op het gebied van cyber security. De afgelopen drie maanden wisten dit soort bedrijven meer dan $ 800 miljoen aan durfkapitaal aan te trekken. Vooral Amerikaanse bedrijven wisten met $ 605 miljoen veel kapitaal aan te trekken, gevolgd door startups in Israël met $ 87 miljoen. “Israël wordt in toenemende mate gezien als de belangrijkste locatie als het gaat om oplossingen op het gebied van cybersecurity”, zegt Horn. Horn: “Vooral in relatie tot financiële diensten, zoals het voorkomen van witwassen en het beveiligen van geldtransfers. Het ecosysteem dat hier aan het ontstaan is wordt met name gedreven door een aantal jonge ondernemers die afkomstig zijn van de Israëlische defensie. Israël wordt op de voet gevolgd door Silicon Valley als belangrijke cybersecurity hub. Maar ook andere regio’s manifesteren zich. Van Rusland, Duitsland en Oost-Europa tot Singapore, China en Japan. Gezien het feit dat de dreigingen van cybercrime zeer divers zijn, zijn er goede mogelijkheden voor lokale cybersecurity hubs om zich te richten op de behoeften van specifieke sectoren en zich op deze manier te onderscheiden.”

Terug naar nieuws overzicht