Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
14-10-2016 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Amerikaanse sfeer bij NextStep-event van OutSystems

Het zag er indrukwekkend uit. Vooral door het grote podium met een 3D-decor als achtergrond voelde het OutSystems event NextStep Benelux in Nieuwegein aan als een grote IT-summit in de Verenigde Staten. Ook de opkomst was indrukwekkend. Er waren meer dan 550 aanmeldingen van CIO’s, IT-professionals en partners. Ze waren enthousiast over wat ze hoorden.

Het woord Revolut10n kwam terug in het decor. Het getal 10 was daarbij een verwijzing naar het platform OutSystems 10. Dat platform is sinds deze maand officieel beschikbaar en werd tijdens het event gepresenteerd met een live demo. 

De grote belangstelling was geen toeval. OutSystems, dat het voor bedrijven mogelijk maakt om mobiele- en webapplicaties te maken en te beheren, timmert hard aan de weg. Het kende de afgelopen twee jaar een groei van 280 procent en Forrester plaatste het bedrijf een paar maanden geleden als de absolute leider in de ‘wave’ van ‘low-code development platforms’.

Transformatie

Het event ging over de digitale transformatie. CEO en oprichter Paulo Rosado schetste uitgebreid hoe hij de markt ziet veranderen. “De visie die wij ooit hadden begint nu de werkelijkheid worden.” Daarmee doelt hij op digitale processen van front-end tot back-end, snelle en agile projecten en veel ruimte voor innovatie.

Rosado: “Projecten die drie jaar duren zijn niet meer deze tijd, ook niet bij grote bedrijven. Snelheid in combinatie met agility is nu belangrijk. Projecten zien er heel anders uit. De laatste fase van een project was vroeger bijvoorbeeld het onderhoud, nu is dat de continue verbetering.”

SAP

Rosado merkt dat projecten sneller zouden kunnen verlopen wanneer een IT-omgeving anders wordt ingedeeld. “Vaak wordt er een scheiding gemaakt tussen systemen die met geld te maken hebben, van bijvoorbeeld SAP, en systemen waarvoor dat niet geldt. Dat eerste wordt dan bedrijfskritisch genoemd en dat tweede niet. Maar dat is al lang niet meer een situatie die bij deze tijd past, want ook de tweede groep applicaties kunnen cruciaal voor een bedrijf zijn. Het versnelt projecten enorm wanneer de scheiding anders wordt gemaakt en wanneer onderscheid wordt gemaakt tussen applicaties die in beweging zijn, zoals die van ons, en applicaties die dat niet zijn.”

Toen ging het over OutSystems 10. Rosado vertelde dat er lang aan is gewerkt. “We hebben de wensen van klanten geëvalueerd, en wat we vooral wilden verbeteren was dat het platform gebruik moet maken van de native eigenschappen van een device én dat je apps kunt bouwen die je ook offline kunt gebruiken. In dat laatste is tachtig procent van onze tijd gaan zitten, want dat is niet eenvoudig.”

Na een aantal voorbeelden van bedrijven die met OutSystems 10 in korte tijd mooie applicaties bouwden, volgde de live demo. Zoals wel vaker bij live demo’s waren er wat problemen. Maar ondanks een haperende WiFi-verbinding lukte het Willem van Enter, de regional vice president Benelux om, samen met een engineer van OutSystems, vanaf nul binnen een half uur een zeer gebruiksvriendelijke native app te bouwen en succesvol aan te melden in de App Store van Apple. De gebouwde app was gekoppeld aan het CRM-systeem van OutSystems en maakt het voor Van Enter onder andere mogelijk om een collega te bellen zonder dat het nummer in zijn telefoon staat. Die nummers zijn vervolgens vanuit de app ook simpel lokaal op de smartphone op te slaan. De eenvoudige manier waarop de app, zonder code en inclusief integraties, gebouwd werd tezamen met het zeer gebruiksvriendelijke interface kreeg de handen van de aanwezigen enthousiast op elkaar.

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar video overzicht
Cloud