Redactie - 18 oktober 2016

‘Digitale transformatie mag nooit doel op zich zijn’

‘Digitale transformatie mag nooit doel op zich zijn’ image

Jitka Beukenkamp is nu een klein jaar Enterprise Manager Nederland bij VMware. Dat betekent dat zij een negentigtal benoemde accounts uit de grootzakelijke markt onder haar hoede heeft. Voordat ze bij VMware in dienst trad, was ze vooral actief in de outsourcing. Ze werkte achtereenvolgens bij IBM, LogicaCMG(nu CGI), Capgemini, Dell en Microsoft. “Dus ik heb alle grote namen inmiddels wel zo’n beetje gehad”, stelt ze met een vrolijke lach vast.

Beukenkamps motivatie om naar VMware te gaan, kwam voort uit haar outsourcing-achtergrond. Dat model heeft volgens haar zijn langste tijd gehad. “Alles gaat uiteindelijk naar de cloud: private, public of hybride. Dan moet je niet in outsourcing zijn. Daarom ben ik verder gaan kijken en heb ik allereerst de stap naar Microsoft gezet.”

VMware is daar een hele mooie aanvulling op, vindt ze. “VMware is een bedrijf gebaseerd op technologie. Het biedt een mooie basispropositie die bedrijven de mogelijkheid geeft de markt sterker tegemoet te treden. Eigenlijk ben ik gelokt door hetzelfde als wat wij onze klanten willen verkopen. Dat is een visie op de alom oprukkende digitale transformatie die niet alleen is gebaseerd op IT, maar ook op processen en mensen. Het herinnerde mij aan mijn outsourcingtijd, waarin ik het werken met mensen, het optimaliseren van processen en het implementeren van IT zo mooi kon combineren.”

Digitale transformatie

Digitale transformatie is een begrip dat tegenwoordig voor alles en nog wat wordt gebruikt. Wat verstaat Beukenkamp eronder? Digitale transformatie is inderdaad een containerbegrip aan het worden, beaamt ze. Het staat zowel voor het verregaand automatiseren van het datacenter, voor het beter exploiteren van Big Data met behulp van slimme analyses, als voor het flexibiliseren van de bedrijfsprocessen. Dus het bestrijkt een scala aan activiteiten die allemaal tot doel hebben de wendbaarheid van een bedrijf te vergroten. “Als je ermee aan de slag gaat, moet je het doel helder hebben”, legt ze uit. “Digitale transformatie op zich heeft geen nut. Het moet nut hebben. En nut voor een bedrijf betekent dat het zijn concurrentiepositie ermee verbetert. Dat is het doel. Digitale transformatie mag nooit doel op zich zijn.”

Digitale transformatie moet dus worden ingezet als middel ter verbetering van de prestaties van een bedrijf. Daarbij gaat het volgens Beukenkamp niet alleen om een veranderende inzet van IT, maar ook om een veranderende inzet van mensen en het innoveren van processen. “De grootste uitdaging is een goede combinatie van die drie. Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat de IT-innovaties, zoals bijvoorbeeld de implementatie van een ‘software defined datacenter’, of de invoering van een hybride cloudoplossing, op een goede manier aansluiten op je bedrijfsprocessen en met name ook op je medewerkers. Want uiteindelijk zijn zij het die aan de innovaties de juiste richting moeten geven. Als je die drie tot een eenheid weet te maken, doordat je de snelheid van veranderen goed op elkaar afstemt, dan krijg je pas echt een mooi resultaat.”

Boardniveau

Door de steeds verdergaande automatisering zullen mensen andere rollen krijgen en dat heeft weer zijn impact op de processen. Stel bijvoorbeeld dat je je netwerk gaat virtualiseren, geeft Beukenkamp als voorbeeld. Dat betekent dat de afdeling networking een andere rol krijgt, en ook dat de rollen binnen die afdeling anders gedefinieerd zullen moeten worden. “Dat betekent dus ook dat je processen anders gedefinieerd zullen moeten worden. Want de afdeling networking is opeens  geconnecteerd met de datacenterafdeling, terwijl dat vroeger twee heel verschillende afdelingen waren met ieder zijn geheel eigen wensen en ideeën over hoe iets moest gebeuren.”

Digitale Transformatie zal in de ogen van Beukenkamp een onderwerp moeten zijn dat op het allerhoogste niveau wordt opgepakt. Het moet omarmt worden op boardniveau en vervolgens in elk onderdeel van de bedrijfsvoering aangepakt worden. “Want als je dat niet doet, wordt het een IT-feestje en dan wordt het heel snel een doel op zich, en geen middel”, onderstreept ze nog eens.

Rol VMware

Wat is de rol van VMware in dit alles? Beukenkamp: “VMware probeert met zijn technologie alles aan elkaar te koppelen. Wij zijn bijvoorbeeld als geen ander in staat om zowel de public als de private cloud in een hybride model bij elkaar te brengen. Het is met name die integratierol waar VMware in de context van de digitale transformatie heel zwaar op inzet. Wij zijn van mening dat in die context het bewegen van workloads steeds eenvoudiger moet kunnen plaatsvinden, zodat ze steeds worden verwerkt in die cloudomgeving die daarvoor het meest geëigend is. Ik denk dat VMware daarin een geheel andere positie inneemt dan zijn concurrenten. Dat komt omdat VMware eigenlijk het Zwitserland van de IT is. Het maakt ons niet uit of het om OpenStack gaat, of om het platform van Amazon, Google, IBM of Microsoft. Wij integreren alles en maken dat het geheel – het hybride cloudfenomeen – goed te managen is richting de toekomst.

VMworld en Gartner Symposium/ITxpo

Van 17 t/m 20 oktober is VMworld in Barcelona, en van 6 tot 10 november vindt in diezelfde stad het Gartner Symposium/ITxpo 2016 plaats waar VMware ook vertegenwoordigd is, meldt Beukenkamp tot slot. “VMworld Barcelona is ons podium in Europa waar we onze nieuwste technologie laten zien. Het motto dit jaar is ‘Be Tomorrow’ – Wees klaar voor morgen! Dat is heel sterk gelinkt aan de digitale transformatie. Wij gaan er onze nieuwste proposities laten zien rondom onze laatste producten, maar zullen daar ook ons gedachtegoed, over hoe bedrijven door middel van digitale transformatie hun wendbaarheid en concurrentiepositie kunnen verbeteren, nader uitdragen. VMware beschikt wat dat betreft over heel veel proposities. Niet alleen aan de softwarekant maar ook aan de servicekant; proposities die kunnen helpen bij het digitaal klaarmaken van ieders organisatie voor de toekomst.”

Door: Dick Schievels