Redactie - 17 oktober 2016

Digitaal leiderschap = tech + info + mensen + geloof

Digitaal leiderschap = tech + info + mensen + geloof image

Digitale transformatie van organisaties mee te gaan in moderne, snelle tijden vereist digitaal leiderschap. Dat is een breed begrip dat op verschillende manieren wordt ingevuld. Het komt neer op veel meer dan alleen ICT, weet Patrick van de Werken.

“Digital transformation is de laatste jaren al goed ingezet”, door ICT-leveranciers en ook door ICT-gebruikende organisaties, vertelt Nutanix’ senior regional director Northern Europe Patrick van de Werken. Digitale transformatie is de gevleugelde term voor het meegaan van organisaties in de moderne, snelle tijden van abrupte marktveranderingen en ingrijpende innovatie. Deze transformatie gebeurt zeker niet vanzelf: daar is werk, toewijding en leiderschap voor nodig.

Twee voor de tango

Van de Werken legt uit dat digital transformation van twee kanten moet komen: de business moet meer digitaal worden én ICT moet meer business-savvy en business-gedienstig zijn. Samen de tango dansen dus. Hij noemt Big Data als een voorbeeld van kruisbestuiving, waarbij de twee kanten elkaar moeten vinden.

“Big Data is in essentie een IT-zaak, maar het moet niet landen op de oude infrastructuur; de bestaande omgeving.” Want dan ontbreekt het aan de vereisten voor snelheid en schaalbaarheid die de business nu of straks stelt. Digitaal leiderschip komt dus neer op een goede combinatie van informatie, technologie, mensen en leiderschap. Plus nog een belangrijk element: geloof.

Af van angst, over naar geloof

De Nutanix-topmanager betoogt dat organisaties af moeten van opereren op basis van angst (fear). “Het ‘up & running’ houden van IT is niet meer afdoende. Organisaties zullen meer moeten werken op basis van geloof (faith), zodat organisaties hun business middels IT daadwerkelijk kunnen transformeren. Dus niet langer ICT alleen inzetten voor meer efficiëntie”, vertelt hij, wat een angstgedreven aanpak is.

In plaats daarvan moet er meer gekeken worden naar hoe ICT nieuwe waarde kan creëren voor de organisatie, wat een kwestie van geloof is. Natuurlijk moet die waardeverhoging wel onderbouwd en gemeten worden. Geen blind geloof, maar positief geloof gestaafd door ROI (return-on-investment) , TCO (total cost of ownership) en inzet van bewezen technologie. Dat is een kwestie van de volwassenheid van ICT, inclusief de nieuwe soort van flexibele, web-scale ICT. Gartner noemt dit ‘Mode 2 IT’ in zijn model van Bimodal IT.

Verschuiving in Bimodal IT

‘Mode 2’ staat dan naast ‘Mode 1’: de traditionele ICT-omgevingen die goed dienst doen en zeker niet zullen verdwijnen. “Bepaalde workloads ga je zeker niet zo, of snel veranderen. Dat is not-done, dat gebeurt niet in de praktijk. Als je bepaalde processen hebt draaien die voldoen, ga je die niet zomaar overhevelen. Het gaat om risicobeperking”, merkt Van de Werken nuchter op.

Er is wel sprake van een verschuiving: nieuwe business-activiteiten en de daarvoor benodigde toepassingen worden meer op ‘Mode 2 IT’ gestoeld. Daarnaast komt nieuwe, innovatieve IT meer aan bod, zodra er voor de oude infrastructuur een vervangingsmoment komt, stelt Van de Werken. Volgens hem valt anno nu de ROI en TCO voor dit ‘nieuwe ICT’ vooraf echt goed te bepalen. Hij noemt het praktijkcijfer van 501 procent ROI, die Nutanix klanten in vijf jaar hebben behaald.

‘Weg van traditioneel denken’

Een dreigende valkuil is om digital leadership en transformation neer te leggen bij één topmanager, zoals bijvoorbeeld de hoogste ICT-verantwoordelijke. “We moeten weg van de traditionele manier van denken.” Transformatie en daarin meekomend innovatie is voor alles en iedereen, in de hele organisatie.

Het overlaten aan een enkele topmanager geeft het risico van falen, ongeacht de positie, macht en invloed van zo’n ICT- en innovatieverantwoordelijke. Van de Werken pleit wel voor de begeleidende hand van een CIO, die hij dan de titel chief innovation officer zou toedichten. Maar daarnaast moet er brede acceptatie, draagvlak én daadkracht zijn voor het digitale denken, plus het besef dat transformatie op vele vlakken speelt.

Uitdaging: de goede mix maken

ICT moet meer opereren op de speed-of-business, legt de senior regional director van Nutanix uit. Daarbij is het nodig systemen op te schalen naar zogeheten web-scale; grote, flexibele en vooral schaalbare omgevingen zoals Google, Amazon en andere webreuzen hebben gepionierd. In tegenstelling tot wat sommigen menen, is er geen totale ICT-omslag nodig om web-scale te kunnen gaan. “Organisaties kunnen snel en klein beginnen. Een implementatie kan met Nutanix in dagen of weken”, in plaats van in maanden, zoals bij traditionele ICT-systemen.

Van de Werken weet dat dit voor veel organisaties makkelijker gezegd is dan gedaan. “Het is de uitdaging voor CEO’s en CIO’s om de goede mix te maken”, vertelt hij. Die mix is dan de gepaste verdeling van investeringen in enerzijds de IT, die een organisatie nodig heeft om gewoon op dezelfde voet door te blijven draaien, en anderzijds de IT die flexibiliteit, snelheid en innovatie mogelijk maakt. Het risico bestaat om teveel in de ene soort IT, of juist in de andere soort IT te investeren.

De perceptie van lage kosten

Bovendien heerst er voor ICT niet alleen noodzaak vanuit de business en de snel veranderende markt waarin die opereert. Wanneer de eigen ICT van een organisatie niet kan voldoen aan de vraag naar snelheid, flexibiliteit en schaalverandering dan zit de business klem. Ogenschijnlijk is er wel een uitwijkmogelijkheid: die van de hedendaagse cloud. Er zijn immers vele aanbieders van cloudomgevingen, SaaS-platformen (Software-as-a-Service) en andere snel in gebruik te nemen externe mogelijkheden. Deze zijn echter niet per sé beter, of zelfs goedkoper, merkt Van de Werken op.

“Publieke cloud heeft de perceptie van lage kosten”, vertelt hij. Aanvankelijk kan de prijs voor extern cloudgebruik wel lager liggen, maar pijnpunten en extra kosten duiken op door bijvoorbeeld compliancy, security en SLA’s (service level agreements). Niet alle clouds bieden mogelijkheden die organisaties nodig hebben, of waar ze aan moeten voldoen. Een mix van publieke en eigen (private) cloudomgevingen kan dan beter dienst doen. Nutanix lokt met de mogelijkheid om het beste van beide cloudsoorten bij elkaar te brengen.

Tijdelijk of toekomst

Van de Werken vergelijkt het met naar de Verenigde Staten gaan om daar te werken. “Ga je voor enkele dagen, dan neem je een hotel. Ga je voor enkele weken, dan huur je een appartement. Ga je voor een jaar, of meer, dan kun je beter een eigen huis nemen. Cloud is ook zo.” Samenvattend stelt hij dat er altijd een goede mix zal zijn binnen organisaties in het gebruik van zowel de publieke als de private cloud. “Juist daarom is de Enterprise Cloud propositie van Nutanix zo interessant voor organisaties, groot of klein, omdat Nutanix het beste van beide benut om organisaties te helpen met hun datacentertransformaties.”

Door: Jasper Bakker 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024