Redactie - 17 oktober 2016

IT gaat steeds meer over innovatie

IT gaat steeds meer over innovatie image

Nederland loopt voorop als het gaat om het gebruik van de cloud. Dit vergt van bedrijven dat ze hun infrastructuur en netwerken anders inrichten. Connectiviteit en cloud worden alsmaar belangrijker en omdat een deel van de IT wordt verplaatst naar carrier neutrale datacenters, krijgt de IT een nieuwe rol.

“De digitale wereld is sneller aan het veranderen, dan we met zijn allen denken. Dat heeft consequenties voor bestaande businessmodellen”, zegt Rick Pijpers, marketing director bij datacenterbedrijf Equinix.

Een belangrijke verandering is dat CIO's en IT'ers naast het begrijpen van IT-technologie, ook begrip gaan ontwikkelen voor business, marketing en innovatie. En hoe nieuwe technologie de business kan helpen. Volgens Pijpers moet IT zich meer gaan bezighouden met innovatie, dan met het in de lucht houden van allerlei applicaties. “IT is niet meer werkplekautomatisering. IT gaat steeds meer over innovatie door technologie. De IT'er van vandaag moet goed snappen wat voor technologie er beschikbaar is en wat eraan komt. Wat deze technologie mogelijkerwijs voor invloed zou kunnen hebben op zijn bedrijf en welke technologie iets toevoegt en helpt om onderscheidend te kunnen zijn.”

In essentie gaat de digitale transformatie van bedrijven over kwalitatief goede beslissingen nemen. “Als je een kwalitatief goede beslissing wilt nemen over IT-technologie, dan moet je er anno 2016 voor zorgen dat je een omgeving creëert, waarmee je in staat bent om iedere beslissing die je vandaag neemt relatief eenvoudig bij te stellen. Zonder dat je 3 jaar nodig hebt om veranderingen in de organisatie door te voeren. Want dat gaat niet meer", aldus Pijpers. "Agility dus eigenlijk."

Digital disruption

Bedrijven die innoveren met nieuwe technologie hopen disruptie in de markt te veroorzaken, dus bijvoorbeeld een businessmodel te ontwikkelen op basis van cloudtechnologie dat ontwrichtend is voor bestaande businessmodellen van gevestigde partijen. Equinix heeft regelmatig met dergelijke 'digital disrupters' te maken. “Ik denk dat digital disruption, en de businessmodellen die daaraan ten grondslag liggen, erg afhankelijk zijn van connectiviteit”, zegt Pijpers. Die richten hun IT in met diensten van diverse cloudaanbieders. Dit biedt wereldwijde snelle schaalbaarheid. Niet zelden plaatsen zij hun apparatuur in een datacenter waar ze een directe verbinding naar een cloudprovider zoals Google, Microsoft of AWS kunnen krijgen. Dat is sneller en veiliger want de verbinding loopt niet via het publieke internet. Bij Equinix vindt die koppeling plaats in de zogeheten Cloud Exchange.

Als het in datacenters over ‘density’ gaat, gaat het niet meer alleen over het aantal carriers dat in een datacenter beschikbaar is. Het gaat namelijk vooral over het aantal cloudpartijen dat directe verbindingen in het datacenter heeft. Daarom breidt Equinix voortdurend het aantal optionele diensten voor klanten van de Cloud Exchange verder uit. Het datacenterbedrijf ziet het als haar taak om niet alleen de bedrijven te verbinden, maar ze ook te koppelen aan de partijen die diensten leveren aan klanten van het datacenter, zoals bijvoorbeeld DDoS-bescherming.


Verplaatsen van data

Uit cijfers van Gartner blijkt dat cloud het afgelopen jaar sterk gegroeid is. Enterprises, waar ook ter wereld, verwachten uniforme gebruiksvriendelijkheid van cloudapplicaties, daarom hebben cloudaanbieders steeds meer aandacht voor de distributie van clouddiensten. Ze hebben goed gekeken naar hoe de content- en digital mediapartijen, zoals Netflix, hun data aanbieden. "In navolging van die partijen hebben de cloudaanbieders ervoor gekozen om ook delen van hun data naar de randen van het netwerk te brengen, zo dicht mogelijk bij de gebruikers", vertelt Pijpers. Van de core naar de edge van het netwerk, noemt Pijpers dat. Grote organisaties doen inmiddels iets vergelijkbaars door een nieuwe WAN-architectuur te ontwikkelen die is gespiegeld aan de cloudaanbieders. Een deel van de data wordt niet meer binnen de eigen onderneming verwerkt en bewaard, maar in het datacenter waarbinnen een directe link is naar een cloudprovider. Het is handig om data zo dicht mogelijk bij het netwerk neer te zetten, zodat je data eenvoudig kunt distribueren, stelt Pijpers." Door de latency terug te brengen optimaliseer je de gebruikservaring." Latency wordt steeds belangrijker voor klanten van Equinix. Je wilt uiteindelijk een zo laag mogelijke latency creëren en in een veilige omgeving met elkaar verbinden. Dat is waar hyperconnectivity over gaat. Equinix belooft dat vanuit Amsterdam 80% van het Europese land in minder dan 50 milliseconde te bereiken is met dataverbindingen. Naast cruciaal internetknooppunt in de wereld ontwikkelt Amsterdam zich nu ook als belangrijke cloudhub. 


Voordelen van de Benelux

Die lage latency dankt Equinix onder meer aan het grote aantal datacenters dat het heeft. Met wereldwijd 144 datacenters in 40 steden is Equinix de grootste carrier neutrale datacenterpartij. "Met de voorgenomen overname van Telecity is onze uitgangspositie heel goed. Maar er zijn verwachtingen en die moeten we wel waarmaken", zegt de marketing director van Equinix. Over de Brexit kan hij nog weinig zeggen. "Ik kan me voorstellen dat het voordelen gaat opleveren voor bijvoorbeeld de vestiging van Europese hoofdkantoren in Amsterdam." Voor Europa zijn Londen, Frankfurt en Amsterdam de meest voor de hand liggende plaatsen. Londen kan onderwerp van twijfel worden, omdat er veel zaken onzeker zijn zolang de voorwaarden rond de afscheiding van de EU nog onduidelijk zijn.

Rick Pijpers loopt zelf rond in AM3, het grote datacenter van Equinix op Science Park in Amsterdam. Daar waar ook het nieuwe datacenter AM4 wordt gebouwd. Over ongeveer een jaar zal het operationeel zijn. Dit wordt een pand van 8 verdiepingen met in de eerste fase ruimte voor meer dan 1500 serverracks.

"Als je kijkt naar het ontstaan van internet, dan zijn er een aantal plaatsen belangrijk en daar is Amsterdam er één van. Amsterdam Science Park en Amsterdam Zuid Oost zijn in Nederland de plekken met de grootste netwerkdichtheid. Amsterdam Science Park om historische redenen en omdat SARA Nikhef er zit", legt Pijpers uit. De tweede plek in Nederland is Amsterdam Zuid Oost, in het bijzonder het voormalige datahotel van Telecity, dat sinds de overname van Telecity door Equinix is omgedoopt tot AM7.

"In het digitale landschap kun je relatief snel uitbreiden naar andere landen. Je hoeft niet eerst een kantoor te openen in België of waar dan ook", zegt Pijpers. "Door relatief eenvoudige schaalbaarheid ligt internationalisering of globalisering dichtbij, veel dichterbij dan vroeger."

De kracht van internet en digital is volgens hem niet alleen gericht op de Benelux, maar juist internationaal. "Het sterke voor de Benelux is wel dat we daar een krachtige rol in spelen. Het is niet voor niets dat de Amsterdam Economic Board zichzelf tot doel heeft gesteld om in 2025 de belangrijkste plek in Europa te willen zijn voor data-gedreven innovatie, met de groenste en veiligste digitale infrastructuur ter wereld. Iedereen is zich ervan bewust wat wij in de Benelux te bieden hebben. We staan aan de basis van het internet en hebben een geweldige digitale infrastructuur. Dit digitale erfgoed is heel wezenlijk voor de economie."

Door: Edwin Feldmann