Redactie - 13 oktober 2016

‘Bimodal IT is geen silver bullet, maar heeft wel impact'

Drie jaar terug kwam marktonderzoeksbureau Gartner met de boodschap: Bimodal IT is één van de kritieke enablers voor het leveren van digitale transformatie. Bimodal IT betekent dat IT voor verschillende businessvragen op verschillende snelheden moet kunnen opereren. Om de lopende zaken draaiende te houden moet  IT enerzijds zorgen voor een stabiel platform (in mode 1), terwijl zij anderzijds de business die wil versnellen ook moet kunnen bedienen (in mode 2). 

IT is nog relatief jong, maar toch al behoorlijk volwassen, zegt Remi Gulzar, Research Director bij Gartners onderzoeksteam ‘Office of the CIO’. We spreken Gulzar op Gartners kantoor in Amsterdam waar hij zojuist voor een zaal vol CIO’s een lokale briefing heeft verzorgd over het concept Bimodal IT. “IT is van een periode waarin slimme mannen in witte jassen de boventoon voerden, geëvolueerd naar een situatie waarin IT wordt gerund als een bedrijfsafdeling: efficiënt en productief. Met de opmars van de zogeheten ‘digitale transformatie’ op allerlei terreinen zowel in de private als publieke sector, wordt de business echter in toenemend tempo geconfronteerd met allerlei trends en bewegingen in de markt die een opportuniteit bieden voor groei of verbetering van de dienstverlening middels digitale concepten. Zij wil daarop reageren, maar komt steeds vaker tot de conclusie dat de gewenste verandersnelheid een stuk hoger ligt dan de eigen IT-afdeling op dat moment kan bieden. Bimodal IT biedt een uitweg uit dit dilemma, door de juiste verandersnelheid te koppelen aan de juiste vraag 

Bimodal IT heeft zijn wortels in het IT-servicemanagement, schetst Gulzar. Men ontdekte dat zodra men van het geplande pad afweek organisaties de grootste moeite hadden om adequaat te reageren, maar ook om weer terug te keren naar een voor hun normale status. “Alles gaat goed zolang je je aan een plan houdt. Zodra iets echter niet volgens plan verloopt, is er meteen disruptie. En om daarmee goed om te kunnen gaan, moet je je IT op een geheel andere manier organiseren dan gebruikelijk is. Dat is waarvoor je een mode 1 en mode 2 nodig hebt.” De grondleggers van Bimodal IT zijn Simon Mingay en Mary Mesaglio, twee analisten van Gartner, die het concept een jaar of drie geleden in de markt hebben gezet.

Mode 1 vs mode 2

Mingay en Mesaglio zagen in dat IT op verschillende snelheden moet kunnen opereren. Bimodal, dat wil zeggen een afdeling in mode 1, voor de stabiele, geplande uitvoering van de IT-services die men kent, en een afdeling in mode 2 voor het exploreren van het onbekende, waarbij experimenteren en innoveren de sleutelwoorden zijn. Beide afdelingen moeten weliswaar naast elkaar opereren, maar wel in goede samenwerking mét elkaar.


Mode 1 is geassocieerd met de meer traditionele aanpak van enterprise-IT, gebaseerd op standaarden als ITIL en COBIT, terwijl mode 2 met name past bij IT-innovaties op basis van bijvoorbeeld prototyping en DevOps. Ter verduidelijking van het onderscheid associeert Gulzar mode 1 met de samoerai, terwijl in mode 2 de ninja het dominante type is. De samoerai wordt door plannen gedreven, houdt van een stabiele, voorspelbare omgeving, en vrijwel alles wat hij doet gaat volgens protocol. De ninja daarentegen is vooral onderzoekend, houdt van een dynamische omgeving en wordt door het experiment gedreven. Het maakt hem niet uit hoe hij zijn doel bereikt, zolang het maar bereikt wordt. De samoerai managet het bekende, de ninja bereidt zich voor op hetgeen nog in het duister ligt. Samoerai en ninja zijn voor het draaiend houden van de totale IT-voorziening even belangrijk. “Er mag geen enkel onderscheid worden gemaakt in de behandeling en waardering van die twee groepen”, onderstreept Gulzar.
 
Digitally born
Maar zijn er geen nieuwe, innovatieve bedrijven die per definitie starten in mode 2 en mode 1 als het ware overslaan? Goede vraag, zegt Gulzar, maar ook bij dat soort bedrijven, die zichzelf vaak beschrijven als ‘digitally born’, kom je nog steeds onderdelen tegen die heel sterk gebaat zijn bij stabiliteit. “Ook een bedrijf als Netflix kan zich niet veroorloven dat hun systeem voor betalingen niet goed loopt. En ook al beschouwen zij zich als een volledig mode 2-bedrijf, ze zullen altijd mode 1-componenten nodig hebben. Daarom is Gartner er ook stellig van overtuigd dat mode 1 evolueert. Wat je nu als mode 2 bestempelt, kan over vijf jaar je nieuwe mode 1 zijn. En je mode 2 is dan alweer vijf stappen verder. Die evolutie van zowel mode 1 als mode 2, dat vliegwiel, blijft constant doordraaien. En daarbij: de best werkende mode 2 is altijd gebaseerd op een perfect draaiende mode 1. Dat inzicht moet elke CIO kraakhelder op zijn netvlies hebben staan. Want veronachtzaamt hij mode 1, dan is het gewoon einde verhaal!”
 
Innovatie en IT
In het bedrijf van tegenwoordig moet IT veel meer dan voorheen een innoverende rol spelen, zegt Gulzar. Maar omdat IT ook een  bestaande omgeving in stand moet houden, gebaseerd op architectuur en allerlei checks en balances, doet zij dat meestal nog op basis van ‘best practices’. “De best practice drijft nog steeds wat IT innovatie noemt. Maar wat de business wil, is de ‘next practice’!” En dat druist in tegen wat IT normaal gesproken aan het doen is. Ook de grote vendors, zoals Microsoft, Oracle en IBM, zijn er volgens Gulzar nog steeds op gericht om de bestaande IT-omgeving te bedienen. “Kleinere vendors zijn over het algemeen veel beter in staat om te kunnen meebewegen met de versnellingsbehoeften die je nu ziet optreden bij de business. Het Bimodal IT-concept komt, zoals eerder aangegeven, voort uit de observatie dat de innovatiesnelheid die de doorsnee IT kan bieden, gewoon niet groot genoeg is. Dat leidt ertoe dat IT-budgetten worden overgeheveld naar de business, die vervolgens zelf mode 2-teams gaat opzetten om de gewenste innovatie en ontwikkeling teweeg te brengen.”
 
Implementatie
Waar moet een bedrijf vooral op letten als het Bimodal IT wil gaan implementeren? Gulzar: “Als een CIO een nieuw project wil starten wordt er meestal gezegd: je moet je aan je budget houden, volg de best practice en je moet een businesscase hebben. Als je in een mode 2-omgeving gaat werken, moeten die voorwaarden van tafel. Dus naast het feit dat je een andere manier van werken moet introduceren, moet je ook de cultuur daarop aanpassen. Je moet ervoor zorgen dat mensen accepteren dat er ook geld wordt verloren, omdat een nieuw probeersel niets oplevert, maar dat er wel veel van wordt geleerd. Dat blijkt vaak nog één van de grootste hindernissen te vormen. Zeker in publieke organisaties, waar – als je geen ROI hebt – alles wordt gezien als verlies en niet als leergeld.” Gartner-concepten zoals de ‘pace layer’-architectuur ondersteunen de CIO bij het bepalen binnen welke mode een wijziging dient te worden doorgevoerd.
 
“Bimodal is echter geen silver bullet”, waarschuwt Gulzar tot slot. “Het zal niet al je problemen direct oplossen, maar is een impactvolle manier om de toenemende vraag vanuit de business het hoofd te bieden. Het vereist een zeer specifieke aanpak, die per bedrijf verschilt. Er zijn allerlei configuraties mogelijk, afhankelijk van de visie van het management op hoe hun bedrijf zich in de toekomst dient te ontplooien.”

Door: Dick Schievels 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024