Redactie - 12 oktober 2016

Barcelona wil ICT-hub van Europa worden

Barcelona wil ICT-hub van Europa worden image

Nederland heeft een sterke handelsrelatie met Barcelona, één van de belangrijkste economische regio’s van Spanje. ICT is een belangrijk speerpunt voor deze stad. Over en weer nemen Nederland en Spanje de zevende plek in op het gebied van import en export en daarnaast is Nederland een van de grootste investeerders in Spanje. Om de handel tussen Nederlandse bedrijven en Barcelona te faciliteren, en vooral ook te stimuleren, is door de Nederlandse overheid het Netherlands Barcelona Support Office (NBSO) in het leven geroepen. Executive People Sprak met Lotte Engels, de nieuwe directeur.

“De handelsrelatie tussen Nederland en Spanje is van oudsher sterk, en is zelfs tijdens de crisis sterk gebleven”, zegt Lotte Engels, directeur van het NBSO. “We hebben gezien dat de Nederlanders met hun handelsinzicht en drive juist kansen in de crisis hebben gezien en successen geboekt.”

“De mentaliteit van de Nederlanders is wel een beetje te vergelijken met die van de Catalanen”, vervolgt ze, “Ook hier is kostenbewustzijn belangrijk. Dat wordt gewaardeerd door Nederlandse bedrijven. De ideeën en concepten van Nederlanders worden hier goed ontvangen. Dat is een sterke basis voor de ongeveer 600 bedrijven die in Catalonië zitten. Zij maken ongeveer een derde uit van alle Nederlandse bedrijven in Spanje.”

Springplank

OokBarcelona zelf zorgt ervoor dat het ondernemersklimaat goed is. De infrastructuur is goed, en logistiek is het een gunstige locatie. Barcelona ligt centraal in Zuid-Europa en fungeert tevens als springplank naar Latijns-Amerika en naar Noord-Afrika. En, bekend bij veel Nederlandse executives die zich bezighouden met ICT, Barcelona is een belangrijke stad voor vakbeurzen en evenementen, zoals de grote internationale ICT-evenementen Mobile World Congress en Gartner Symposium ITXpo.

Barcelona beschikt over een prettig leefklimaat. Dit zorgt dat ondernemers beschikking hebben over veel internationaal talent, ook op technisch gebied, omdat het graag in Barcelona woont. Dat maakt de stad ook interessant voor grote bedrijven die bijvoorbeeld servicecenters of andere operaties opzetten als centrale hub voor Europa. Barcelona richt zich daarbij op een aantal specifieke sectoren, waar ICT er een van is. Engels: “Barcelona profileert zich steeds sterker als ICT-hub van Europa.”

Start ups

Die ambitie blijkt onder meer uit de vele faciliteiten die de stad in het leven heeft geroepen voor startups, waaronder het recente ‘Rising Startup Spain’ dat speciaal gericht is op het aantrekken van buitenlandse startups. Ook de Barcelona Business Landing Services en Barcelona Activa, beide initiatieven van de Gemeente Barcelona, helpen bedrijven die zich daar willen vestigen. ”Er is een ontzettend interessant startup klimaat met verschillende incubators. Veel faciliteiten vanuit de gemeente, die gratis worden aangeboden. In Barcelona zijn vooral ICT-startups hot op dit moment, waar Madrid juist meer de financiële startups aantrekt.”

Tegelijkertijd wil de stad zelf het goede voorbeeld geven door zich te ontwikkelen tot ‘smart city’, waar het inzetten van slimme technologie het leven van burgers en overheid eenvoudiger en duurzamer moet maken. “Dat merk je als bewoner op allerlei manieren”, zegt Engels, “Zo kun je bijvoorbeeld met je mobiele telefoon het openbaar vervoer tot in de kleinste details volgen. Ook ziet de stad zichzelf als urban testlab, waarbij het specifiek ingerichte district 22@ als basis geldt.”

Industry 4.0

Het is de taak van de NBSO om marktontwikkelingen in de gaten te houden, en deze pro-actief aan Nederlandse bedrijven te sturen. “Waar ik me de komende tijd op wil gaan richten met betrekking tot ICT is het koppelen van vragen uit de Spaanse markt waar in Nederland al oplossingen voor gevonden zijn. Waar loopt Spanje tegenaan op ICT-gebied en welke oplossingen hebben we daar in Nederland al voor gevonden? En vervolgens hoe we beide bedrijven kunnen koppelen om tot een oplossing te komen.

“Veel bedrijven in Barcelona zijn bijvoorbeeld serieus aan het kijken naar Industry 4.0, dus zaken als industriële robotisering van fabrieken. Dan is het dus zaak om te kijken hoe ver Nederland is in die ontwikkeling en welke bedrijven daar al een oplossing voor hebben. Uiteindelijk moet het ervoor zorgen dat er daadwerkelijk handel mee wordt gegenereerd.”

MKB

Het NBSO richt zich daarbij voor een belangrijk deel op het MKB, omdat de grote Nederlandse bedrijven vaak hun eigen mensen hebben op export en zo hun weg wel weten te vinden. “Juist het MKB heeft vaak geen capaciteit om mensen puur te richten op export en diepgaande verkenning van de Spaanse markt. Ik denk dat wij daar een hand kunnen reiken en het verschil kunnen maken.

Een van de zaken waar het NBSO bij betrokken is, is de Nederlandse aanwezigheid tijdens het massaal bezochte Mobile World Congress, een evenement waar ongeveer 100.000 menen op af komen. Een uitstekende gelegenheid voor Nederlandse bedrijven om zich te profileren. Als alles goed gaat zal de komende editie, voor het eerst, een Holland Paviljoen te vinden zijn in de hallen van dit evenement.

“Deze ambitie is dit jaar uitgesproken door zowel de wethouder van Den Haag als onze ambassadeur in Spanje. Het initiatief wordt getrokken door Danny Frietman. Uiteraard ondersteunen wij dit initiatief volledig. We zijn met z’n allen hard aan het werk om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Dat is een mooi streven. Als ik zie hoeveel steun wij krijgen vanuit de ambassade, gemeente Den Haag en The Hague Security Delta, dan heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Door: Marco van der Hoeven 

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei