‘Gebakken lucht’
11-10-2016 | door: Blog

‘Gebakken lucht’

Recentelijk mocht ik te gast zijn op het Dutch IT Society Event. Een bijeenkomst waar de bobo’s van de IT rijk vertegenwoordigd waren, zo constateerde ik. Om nu direct te oreren over gebakken lucht, gaat mij te ver. Dat zou een te gemakkelijke kwinkslag zijn. Wel refereer ik aan gebakken vis, waarvan de heerlijke geuren mij tegemoet kwamen bij het betreden van de prachtige locatie waar het evenement plaatshad. Naast vis ook pasta en bijzondere kaas. En daar weer naast rijkelijk vloeiend bier en wijn van goed niveau. Alles overeenkomstig de doelgroep, die nu eenmaal behoorlijk wat noten op de zang heeft.

Dat IT bestaat bij de gratie van praatjesmakers geloof ik niet. De jaren dat met gemak gebakken lucht aan de markt werd gebracht zijn voorbij. Slechts bij uitzondering tref ik nog weleens een niveauloze kwakzalver die bij gebrek aan gêne zijn ‘waarheid’ over de bühne brengt. Gelukkig een uitstervend ras, waar ik blij van word.

Dit gezegd hebbende constateer ik dat wij leven in een fase waarbij kennis en inzicht basisvoorwaarden zijn voor succes. Ik spreek niet voor niets in termen van basis, want er is beslist meer voor nodig om succesvol te zijn en succesvol te blijven. Kennis en inzicht zou je een soort van vertrekpunt kunnen noemen. Wellicht is het wel “snelheid” waarmee de volgende generatie ICT-bedrijven succes gaat sorteren.

Zo volg ik met bewondering de jeugd, die in staat blijkt meerdere chatgroepen probleemloos te managen. Een aantal van 200 chats per uur (!) lijkt hierbij geen enkel obstakel te vormen. Maar wat betekent dit? Hoe zal dat uitpakken als deze jeugdige mensen zelf deel gaan nemen aan het arbeidsproces? Ik houd mijn hart vast!

Snelheid zal onmiskenbaar een sleutelbegrip worden. Digital natives zijn immers gewend op hun wenken bediend te worden. Verder denkt deze groep volstrekt anders over privacy en zullen ongekende impulsen worden gegeven aan productiviteit, omdat wij niet alleen sneller maar ook slimmer zullen gaan werken. 

Mijn gedachten dwalen inmiddels af naar de nationale ombudsman. Aan de top een 3tal vijftigers. Zelfs onze kinderombudsman is de vijftig gepasseerd. Van hen wordt verwacht dat zij de troubles die burgers hebben met de overheid tot oplossing brengen. Welnu, zij kunnen hun borst nat maken. De problemen van burgers zullen in rap tempo toenemen, tot ongekende proporties. Immers, onze nieuwe werkers, de digital natives, verwachten a la minute een antwoord op al hun vragen. Duurt het een uur of langer dan is de beer los. Geloof mij, daar gaat het echt naar toe.  

Wij staan aan de vooravond van de versnelling en daarmee van de noodzaak tot slimmer werken. Een episode waarin gebakken lucht voorgoed verbannen wordt. Of het moet de figuurlijke betekenis van de heerlijke geuren op een culinaire netwerkbijeenkomst zijn. Laten wij vooral proberen om dit laatste te bewaren, zodat er in elk geval een spaarzaam moment zal zijn waarop ons leven niet door snelheid bepaald wordt. We zetten de netwerkbijeenkomst op de lijst van ons cultureel erfgoed. Dat doen we.

Ik zeg: Hoe sneller hoe beter!

Door: S.M.T. ButterDutch 

Terug naar nieuws overzicht