Klaar voor de cloud? (1)
10-10-2016 | door: Blog

Klaar voor de cloud? (1)

Cloud is de gewenste IT-strategie voor de meeste bedrijven. Maar willen is niet altijd gelijk aan kunnen. Wat zijn de hindernissen en hoe overwin je die? Een eerste blog in een serie van drie: strategische dilemma’s.

Cloud computing heeft het pleit definitief gewonnen. De koudwatervrees voor security, continuïteit en vendor lock-in zijn weggenomen. Natuurlijk blijft het opletten geblazen, maar de houding van de gebruiker ten opzichte van cloud is volwassen geworden. Dat neemt niet weg dat iedereen nu massaal de cloud intrekt. Veel bedrijven worden belemmerd in hun overstap. In feite zijn er drie domeinen waar zich uitdagingen voordoen. Dat zijn: techniek, organisatie en strategie.

Om maar hoog over met de strategie te beginnen: je kunt cloud op twee manieren strategisch benaderen: het bestaande beter doen, of het goede goed doen. Het bestaande optimaliseren is dan de huidige IT-omgeving oppakken en zoveel mogelijk onderbrengen in de cloud. Even los van eventuele belemmeringen in de techniek en organisatie, is dit relatief snel en eenvoudig tot stand te brengen. Met name de infrastructuur van servers, storage, networking en workplaces laat zich tamelijk gemakkelijk overzetten. En anders helpen wij daar wel bij. De meeste bedrijven hebben hun applicatielandschap al gesaneerd en hun servers gevirtualiseerd. Dat alles op weg naar centralisatie en het gemakkelijkere beheer, de grotere security en de betere governance die daaruit voorvloeien. De volgende stap, die naar de (publieke) cloud, is dan zo gezet. Het is weer snel ‘business as usual’, maar dan met de voordelen van een cloudinfrastructuur.

Whizzkid

Maar als je verder kijkt, opent cloud een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Vooral op het gebied van functionaliteit. Dankzij de API- en services-economie bouw je met een paar muisklikken complete automated bedrijfsprocessen met de benodigde intelligence erbij. Nodig maar eens een online whizzkid van begin twintig uit en laat hem demonstreren wat er allemaal kan. Je weet niet wat je hoort en ziet aan mogelijkheden. We gaan echt toe naar een compleet andere wereld waarin de real-time enterprise in een staat van voortdurende verandering is. Digitalisering, de Internet of Things, Advanced Analytics, self learning systems… het is geen toekomstmuziek meer maar vandaag beschikbaar. Ook voor kleinere ondernemingen. Met een paar mensen zet je in no-time een complete bank in de markt, kijk maar naar Bunq.

En dat maakt dat je moet gaan nadenken over de reden van bestaan van je eigen organisatie. Waarom ben je eigenlijk op deze wereld? Wat moet je doen om over drie jaar ook nog relevant te zijn? Hoe blijf je meerwaarde bieden aan je klanten die zelf ook aan het veranderen zijn? Hoe zorg je ervoor dat je maximaal flexibel blijft? Dat zijn uitermate boeiende vragen die in sommige gevallen misschien tot pijnlijke antwoorden leiden. Bijvoorbeeld: ‘ik heb geen idee waar het naar toe gaat en wat ik moet doen’. Het goede nieuws: niemand weet het, dus je staat als ondernemer niet alleen.

Een ding is zeker: ga helemaal voor cloud en SaaS, maar blijf maximaal flexibel. De exit-strategie is zelfs belangrijker dan de deployment-strategie. En dat lijkt de omgekeerde wereld.

In mijn volgende blog komen organisatorische belemmeringen aan bod.

Martijn van Zoeren, Oprichter en CEO van Dutch Cloud

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud