Redactie - 10 oktober 2016

In dienst van een Agile organisatie

Lange tijd was de CFO de rechterhand van de CEO, en in de meeste gevallen neemt hij – als het zover is – ook het stokje van hem over. Safra Catz van Oracle is een voorbeeld van een CFO die deze sprong heeft gewaagd. Een recent onderzoek toont aan dat in het algemeen 55 procent van de Financial Times Stock Exchange-CEO’s een finance-achtergrond heeft, en dat bijna een kwart (23 procent) gekwalificeerd registeraccountant is.

Echt een verrassing is dit niet. De overstap is zelfs logisch. Het verschil is dat de CEO vandaag de dag tegenover nieuwe uitdagingen staat. CEO’s zijn werkzaam in markten die constant veranderen en geven leiding aan bedrijven met horizontale organisatiestructuren. Van hen wordt verwacht dat ze een disruptieve organisatie creëren, met een flexibele organisatiecultuur om regelmatige innovatie te kunnen ondersteunen.

Veelzijdigheid is op dit moment een van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle CEO. CFO’s die zich bezighouden met meer dan alleen financiële taken zijn daarom het beste voorbereid op de overstap naar de rol van CEO. Hierbij kan je denken aan ervaring met het leidinggeven aan een mobiel en divers personeelsbestand, en het ‘snappen’ van de correlatie tussen productiviteit en medewerkersbetrokkenheid. Bovendien moet je weten hoe je deze stimuleert. Het is van groot belang dat de CEO een omgeving creëert die het beste talent aantrekt, ontwikkelt en behoudt.

De rol van de succesvolle CFO verandert dus, net als de verwachting van de gehele finance-afdeling. Er wordt hen onder andere gevraagd meer te halen uit de technologie-investeringen van de organisatie. CFO’s en hun teams houden nu een oogje in het zeil voor de hele organisatie en faciliteren de CEO en de managers om op het hoogste niveau te functioneren.

Finance-professionals begrijpen deze behoefte. Uit ons recente onderzoek, Modern Finance: Driving Transformation from Within, blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de financieel managers de verandering van de huidige finance-systemen van het bedrijf ondersteunt om te voldoen aan de vraag naar verhoogde productiviteit en flexibiliteit. Daarnaast ondersteunt 43 procent deze veranderingen om te voldoen aan de groeiende behoefte aan innovatie en een frisse blik.

De vraag naar alsmaar flexibelere technologieën die in dienst staan van een agile business valt daarom niet te ontkennen. Een tweede uitdaging voor financieel managers is het opbouwen en onderhouden van hechte, strategische relaties met de overige managers. CEO’s beschikken over het algemeen over uitstekende people management-vaardigheden, waaronder het vermogen om collega’s te vriend te houden, zelfs als ze het niet over alle beslissingen eens zijn. Als rechterhand van de CEO, en het strategisch kompas van de hele organisatie, is het aan CFO’s om hun people skills aan te scherpen. Zo zorgen ze ervoor dat alle afdelingen op dezelfde golflengte zitten, voor een winstgevende toekomst.

Deze vaardigheid wordt gefaciliteerd door cloudgebaseerde technologieën die belangrijke beslissers door de hele organisatie snel toegang geven tot relevante informatie. Daarnaast zorgen deze technologieën voor een constante datastroom tussen de finance-afdeling en alle andere medewerkers.
Meer dan de helft van de grote organisaties beschikt over een aantal cloudapplicaties in hun backoffice, maar pas wanneer de samenwerking tussen finance- en IT-managers verbetert, kan het hele bedrijf zijn manier van werken moderniseren. De CFO’s die werken aan een betere relatie tussen managers, en een meer open en strategische aanpak wat betreft data hanteren, bevinden zich in de ideale positie om dit doel te bereiken, en door te groeien naar de rol van CEO.

Door: Dee Houchen (foto), Senior Product Marketing ERP applications