Redactie - 08 oktober 2016

Producent van maatwerk connectiviteitsoplossingen kiest voor FileMaker

Capable laat zien hoe een klein bedrijf groot kan zijn. De vooruitstrevende Noord-Brabantse onderneming produceert zeer gespecialiseerde kabels, connectoren en behuizingen op maat, onder meer voor de lucht- en ruimtevaart, defensie en de medische sector. “We maken heel kleine series, en soms zelfs ‘one offs' die aan de hoogste kwaliteitseisen moeten voldoen. Dat doen we op projectbasis. Het is een heel concurrerende markt, waarin we ons meten met grote multinationals. Zelf zijn we een bedrijf met maar dertig medewerkers”, vertelt Marty van Wanrooij, Operations Manager van Capable.

De uitdaging
De hoge kwaliteitsnormen en sterke concurrentie vergen een flexibel automatiseringssysteem, dat Capable zowel in staat stelt om met de grootste nauwkeurigheid en efficiëntie te werken als snel en effectief in te spelen op de eisen van klanten. Van Wanrooij: “Het begint ermee dat we in onze projectadministratie ontzettend veel gegevens moeten vastleggen, zoals gedetailleerde productspecificaties en werkinstructies per project. En behalve dat we de kwaliteit van onze producten moeten kunnen garanderen, eisen onze klanten bijvoorbeeld ook inzicht in de herkomst van ieder component en in wie er wanneer in ons bedrijf aanwezig was. Ze kunnen zich geen risico’s permitteren in een vliegtuig of ruimtevaartuig.” De ontwikkelingen in de markt gaan steeds sneller, stelt Van Wanrooij. “Je moet direct meegaan met de wensen en eisen van je klanten. Je hebt geen jaar de tijd om een nieuwe applicatie te bouwen, het moet in een week of een maand.”

De oplossing van FileMaker
Capable maakt al sinds 1999 gebruik van de FileMaker app op maat, ondersteund door FileMaker-partner ECXS Information Systems. Wat begon als een oplossing voor de projectadministratie, ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een volwaardig erp-systeem. Alle processen, van inkoop, verkoop en productie tot de facturatie, worden via FileMaker in goede banen geleid. Op de werkvloer is FileMaker Go essentieel. Van Wanrooij: “Onze productiemedewerkers hebben elk een eigen iPad met FileMaker Go erop. Als ze ergens aan beginnen, scannen ze zichzelf, de productiecode en dan hebben ze ogenblikkelijk toegang tot alle specificaties en werkinstructies, inclusief de tekeningen waarop ze kunnen inzoomen. Bovendien start en eindigt de tijdsregistratie vanzelf. Alles werkt per project en is tegelijkertijd geïntegreerd tot een compleet ERP, dat ons op het lijf geschreven is.”

Voordelen
Doordat de tijdsregistratie met een livekoppeling in de FileMaker app op maat verbonden is met de projectadministratie kan Capable real-time tijdcalculaties doen en dus goed vinger aan de pols houden. Andere koppelingen helpen onder meer om de kwaliteit en veiligheid te borgen. Van Wanrooij: “Met FileMaker kunnen we testgegevens koppelen aan producten en er is een connectie met een systeem voor de kalibratie van productieapparatuur. Dat maakt het ons mogelijk om kwaliteit op champions league-niveau te garanderen. Daarnaast heeft ECXS Information Systems recent onder meer apps voor de traceerbaarheid van componenten en voor aanwezigheidsregistratie gebouwd en geïntegreerd.”

Ook op andere manieren stelt de FileMaker app op maat Capable in staat de zaken nog beter aan te pakken en concurrerend te opereren. “Vorig jaar hebben we een geautomatiseerd shuttlesysteem ingevoerd voor ons magazijn, daardoor konden we van twee bedrijfspanden naar één locatie gaan. Dat biedt een groot efficiencyvoordeel. Het systeem wordt direct vanuit FileMaker met gegevens gevoed. Verder zijn we bezig om een stockmanagementoplossing voor klanten te bouwen die we gaan koppelen aan FileMaker. Daarmee krijgen we inzicht in de voorraden die ze van onze producten hebben en weten we automatisch wanneer we moeten produceren. FileMaker is zelf de oplossing of een deel van de oplossing: dat is de grote kracht. We kunnen onze automatisering steeds verder uitbreiden met alles wat we nodig hebben aan innovaties”, aldus Van Wanrooij.