Cloud is geen revolutie, maar evolutie

10-10-2016 | door: Witold Kepinski

Cloud is geen revolutie, maar evolutie

René van Stiphout had op Oracle OpenWorld 2016 een duidelijke boodschap voor zijn klanten én het partnerkanaal: met een eigen IaaS heeft Oracle een heel compleet aanbod aan cloud oplossingen. “Cloud is geen revolutie, maar evolutie”, vertelde hij in San Francisco. “De transformatie die eindgebruikers maken richting cloud toepassingen leidt naar nieuwe businessmodellen of louter kostenbesparingen. Anders dan de concurrentie levert Oracle álle tools die gedurende zo'n overgang nodig zijn.”

Het complete aanbod van cloud oplossingen is volgens de country leader van Oracle Nederland de belangrijkste stap geweest in het afgelopen jaar. “Infrastructuur as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (Saas) en daar bovenop Data as a Service (DaaS); wij leveren het allemaal. Voor ons staan de verschillende keuzes centraal die klanten met ons aanbod kunnen maken. De wereld evolueert snel richting cloud toepassingen. Steeds meer eindgebruikers willen de cloud uitnutten, om efficiënter te werken, betere revenues te halen of een heel nieuw businessmodel te ontwikkelen. Dat is een heel duidelijke conclusie van het onlangs gehouden OpenWorld 2016 in San Francisco, altijd een mooi moment om de balans op te maken van een jaar innovatie en vooruitgang. Oracle heeft het afgelopen jaar sterk ingezet op Infrastructure as a Service (IaaS) en alle tools om naar de cloud te kunnen evolueren, en dat is goed gelukt.”

Evolutionair proces

De beweging richting cloud is volgens Van Stiphout een feit. “In Silicon Valley gaan jaarlijks tientallen miljarden dollars naar de ontwikkeling (R&D) van nieuwe cloud toepassingen, ook bij Oracle investeren wij jaarlijks 5,3 miljard dollar. Maar het is beslist geen revolutie, want we hebben ook te maken met bestaande systemen die nog een tijdje mee moeten. Er zal nog langere tijd sprake zijn van hybriditeit. Voor Oracle is het heel belangrijk dat de klant z'n on-premise oplossingen direct kan oppakken en in de Oracle cloud kan zetten, puur als een IaaS. Van daaruit kan een eindgebruiker de cloud verder benutten, op basis van zijn prioriteiten en op basis van de vraag naar transformatie aan de business kant. Dat is een evolutionair proces.”

Oracle groeit al langer met SaaS en PaaS en de laatste tijd ook met IaaS. Van Stiphout: “Wij hebben klanten veel te bieden met IaaS. Alleen al in EMEA levert Oracle tienduizenden klanten een infrastructuurplatform waarop ze snel en tegen lage kosten, veilig en 'high performend' hun systemen draaien. We kunnen dat doen doordat wij zowel infrastructuur, platform als applicaties heel goed begrijpen en inzetten. Het is precies wat onze medeoprichter Larry Ellison zei tijdens OpenWorld: met een eigen IaaS hebben we een ongelooflijk sterk en competitief alternatief in handen voor bijvoorbeeld Amazon. Want vergeet niet: Oracle draait het best op een Oracle-infrastructuur; Oracle workloads worden het liefst ondergebracht in een Oracle cloud. We investeren daarom veel en langdurig in IaaS. Dat is een langere termijn horizon.”

Oracle Cloud Machine

Oracle mag zich met recht een totaalaanbieder noemen van IT. Van Stiphout is vooral enthousiast over de Oracle Cloud Machine, waarmee je applicaties zowel on-premise als in de cloud kan draaien. “Dat vond ik de mooiste aankondiging op OpenWorld. Zo'n tool laat zien hoe je optimaal kan kiezen. De Cloud Machine laat eindgebruikers on-premise profiteren van de voordelen van een public cloud. Het is een uitstekende oplossing voor de privacygevoeligheid van de public cloud.”

Van Stiphout is gefascineerd door de snelheid in de ICT-industrie. “Kijk naar ontwikkelingen als machine learning, artificial intelligence, robots, blockchains en zelfrijdende auto's. Fantastisch wat we allemaal hebben gezien in Silicon Valley en tijdens Oracle OpenWorld. Ik ben blij dat ik werk voor een organisatie die meehelpt om die snelheid aan te jagen.”

Kansen voor partners

Oracle's partners dragen wereldwijd bij aan een groot deel van de omzet. Vóórdat het Oracle Cloud Managed Service Provider (MSP) programma zijn intrede deed, was dat aandeel een stuk minder. “Het is wel belangrijk dat partners hun serviceaanbod aanpassen aan alle bewegingen naar de cloud”, besluit Van Stiphout. “Partners moeten value added services leveren, ongeacht of dat voor SaaS of PaaS is. Ook in extensibility spelen onze relaties een grote rol – als gezegd: we hebben voorlopig nog te maken met hybriditeit – net als in de kennis van industriële segmenten en de kansen aldaar. Onze partners weten als geen ander hoe je die in de digitale transformatie moet pakken.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud