Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2016

Nationale Iconen worden op 18 oktober bekend gemaakt door minister Kamp

De drie nieuwe Nationale Iconen worden dinsdagavond 18 oktober door minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt. Dat gebeurt in een live-uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) om 19:00 uur op NPO1 waar de tien finalisten van de verkiezing te gast zijn. De Nationale Iconen zijn innovaties in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit.

De tien finalisten presenteerden zich in september op het ministerie van Economische Zaken aan het publiek. Na een juryronde op locatie zijn drie finalisten voorgedragen aan de ministerraad die het uiteindelijke besluit neemt. De drie winnaars gaan volop ondersteuning krijgen van het kabinet. Zo krijgen zij een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland en helpt met het vinden van financiering, nieuwe partners en beleidsmatige inzet vanuit de overheid.

Oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven
Minister Kamp, Economische Zaken: “De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de energietransitie, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend.”

Uit de ruim zestig inzendingen koos de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Destijds werden er vier Nationale Iconen benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

De tien finalisten in willekeurige volgorde zijn:

1. Redstack - Blue Energy (Sneek)
Blue Energy staat voor het opwekken van elektriciteit uit het verschil in de zoutconcentratie van zout en zoet water. De zogenoemde Redstack is een membraan waarmee Blue Energy opgewekt kan worden. Door de concentratieverschillen in het water ontstaat een potentiaalverschil dat kan worden omgezet in elektriciteit. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk.

2. 4Silence – Whisstone (Enschede)
De bestrijding van verkeerslawaai tegen de helft van de kosten en met behoud van uitzicht. Dat is 4Silence. Geluid afkomstig van verkeer wordt via lage betonblokken langs de weg afgebogen. Dat levert een vergelijkbare besparing qua geluidsintensiteit op met bestaande maatregelen langs wegen zoals schermen en geluiddempend asfalt.

3. AutomotiveNL - Talking Traffic (Helmond)
Talking Traffic is de Nederlandse technologie voor veilig en vlot verkeer. Communicatie tussen voertuigen heeft een grote impact en is ook essentieel voor de zelfrijdende auto’s van de toekomst. Als tien procent van de auto’s onderling communiceren, leidt dit al tot dertig procent minder vertraging op onze wegen.

4. Tata Steel – HIsarna (IJmuiden)
Tata Steel IJmuiden presenteert het ‘groene staal van morgen’. HIsarna is een nieuw en duurzamer proces om staal te produceren. Het vervangt de traditionele keten van cokesfabriek, pelletfabriek, sinterfabriek en hoogoven. Dit maakt het mogelijk waar ook ter wereld ruwijzer te produceren met twintig procent minder CO2 uitstoot. In combinatie met CO2 opslag is zelfs tachtig procent reductie van de uitstoot mogelijk.

5. Groasis – Growboxx (Steenbergen)
Een papieren doos waarmee bomen in droge gebieden met negentig procent minder water kunnen groeien. Door de lage kostprijs van de Growboxx en de mogelijkheid om direct groente rondom de boom te verbouwen, biedt dit perspectief voor de lokale bevolking in droge gebieden op de wereld.

6. In Ovo - In Ovo (Leiden)
Op dit moment worden wereldwijd jaarlijks 3,2 miljard ‘eendagshaantjes’ direct na hun geboorte gedood, omdat ze geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor de vleesproductie. In Ovo bepaalt het geslacht van kippeneieren al in het ei. Daardoor hoeven de haantjes niet meer uitgebroed hoeven worden.

7. Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW – Poep=Goud (Wageningen)
Poep = Goud: eco-technologie met algen voor sanitair afvalwater. Met deze technologie worden hieruit waardevolle schaarse grondstoffen zoals fosfor teruggewonnen: de zogeheten nutriëntenkringloop. Tegelijkertijd worden bestandsdelen als medicijnresten en ziekteverwekkers afgebroken om watervervuiling te voorkomen.

8. Microsure (Eindhoven)
De ‘Microsure’ is een robot voor microchirurgie. Het bedrijf heeft een baanbrekende robot ontwikkeld waarmee chirurgen veel preciezer operaties kunnen uitvoeren. De beweging van de chirurg wordt verkleind door de robotbesturing en de trilling van de handen wordt gecorrigeerd. Toepassing is mogelijk bijvoorbeeld bij het genezen van Lymfoedeem, een ongewenste ophoping van lymfevocht.

9. ASML – Lighthouse (Veldhoven)
De ‘Lighthouse’ is een hoog vermogen elektronen versneller om radio-isotopen te produceren die gebruikt worden voor diagnostiek. Momenteel worden deze radio-isotopen geproduceerd in kernreactoren. Met Lighthouse kan het zonder een kernreactor, zonder verrijkt Uranium en ontstaat ook vrijwel geen nucleair afval.

10. Synthon Biopharmaceuticals (Nijmegen)
Synthon maakt de nieuwe generatie kankermedicijnen die alleen actief zijn als ze daadwerkelijk opgenomen worden in een tumorcel. Hierdoor heeft de patiënt minder bijwerkingen en treedt bovendien weinig schade aan gezonde cellen op. Het medicijn is toepasbaar bij onder andere het bestrijden van borstkanker.