Wouter Hoeffnagel - 30 september 2016

EU overweegt overnames van bedrijven met veel gebruikersdata strenger te controleren

De Europese Unie (EU) wil overnames van bedrijven waarbij data van Europese burgers wordt overgedragen strenger gaan reguleren. Overwogen wordt nieuwe regelgeving in het leven te roepen die het keuren van dergelijke overnames mogelijk moet maken.

Dit heeft Europees commissaris Margrethe Vestager voor Mededingingszaken gezegd, meldt Bloomberg. De EU keurt al langer overnames van bedrijven goed, maar kijkt hierbij vooral naar concurrentie in de sector. Maar weinig aandacht wordt besteed aan gebruikers- of klantgegevens die door een overname in handen komen van een ander bedrijf.

Jaaromzet speelt geen rol
Vestager stelt dat bedrijven concurrenten kunnen opkopen met uitsluitend het doel diens data in handen te krijgen. Dit is voor de eurocommissaris een belangrijke reden te overwegen meer aandacht te besteden aan de overdracht van dergelijke waardevolle data bij overnames, ook als de jaaromzet van de betrokken partij relatief klein is.

Op dit moment onderzoekt de EU de overname van LinkedIn door Microsoft. Vestager gaf eerder al aan hierbij ook aandacht te zullen besteden aan de impact van de overname op gebruikersdata van LinkedIn.