Wouter Hoeffnagel - 29 september 2016

Moskou vervangt Microsoft software voor Russische alternatieven

De Russische hoofdstad Moskou gaat alle software van Microsoft vervangen door Russische software. Dit besluit volgt op een eerdere oproep van de Russische president Vladimir Poetin om de afhankelijk van buitenlandse technologie terug te dringen.

Dit heeft hoofd ICT van de stad Moskou Artem Yermolaev bekend gemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Bloomberg. In eerste instantie worden Exchange Server en Outlook op 6.000 machines vervangen voor Russische software.

600.000 computers en servers
Voor welke oplossing Moskou hierbij kiest is onduidelijk. Wel is bekend gemaakt dat deze oplossing is ontwikkeld door het Russische New Cloud Technologies en wordt geïmplementeerd door de provider Rostelecom PJSC. Op termijn wordt mogelijk op 600.000 computers en servers geïnstalleerd software van Microsoft vervangen door Russische alternatieven. Hierbij worden ook Windows en Office vervangen.

Nikolay Nikiforov, de Russische minister van Communicatie, meldt dat de federale mededingingswaakhond zijn grip zal vergroten op staatsinstellingen die niet willen overstappen op Russische software. Nikiforov stelt dat de Russische overheid door de maatregel de Russische betalingbetaler alleen nog wil laten betalen voor lokale software. Jaarlijkse zouden Russische overheden 20 miljard roebel, omgerekend zo’n 280 miljoen euro, investeren in buitenlandse software.