Redactie - 05 oktober 2016

De wereld van microdatacenters

De wereld van microdatacenters image

“Met de opkomst van edgecomputing zien we nu pas een cloud ontstaan, zoals die ooit was bedoeld”, zegt Bas Born, vice-president IT Business bij Schneider Electric. “We gaan de data uit de cloud halen en daar neerzetten, waar we er iets mee kunnen doen.” Deze ontwikkeling opent volgens Born voor de partners en klanten van Schneider Electric een geheel nieuwe wereld. De wereld van de ‘microdatacenters’.

Volgens Born zijn we in een volgende fase beland als het gaat om cloudcomputing. “De gedachte van de cloud is nooit geweest: zet daar je spulletjes maar neer, en dan heb je cloud. Nee, het gaat om de informatie die ‘ergens’ beschikbaar is. Waar het op neerkomt is wat we met die informatie gaan doén. Hoe kunnen we bijvoorbeeld data ‘hergebruiken’ om productieprocessen slimmer te maken? Of hoe kunnen we met die data de dienstverlening verbeteren?”

Een bekend voorbeeld in dit verband is volgens Born het dakdekkersbedrijf dat met de data van Google Earth een klus voorbereidt, of op zoek gaat naar nieuwe klanten. “Er dienen zich geheel nieuwe toepassingen aan; toepassingen waar we nu nog niet eens aan denken en mee bezig zijn.” Die toepassingen hebben volgens de vice-president in ieder geval één ding met elkaar gemeen: in alle gevallen is een snelle toegang tot de data nodig. Om de data te kunnen analyseren, verwerken en hergebruiken.

Edgecomputing

Voor de nieuwe toepassingen waar Born het over heeft, zijn netwerkvertragingen uit den boze. Om ‘latency’ tegen te gaan, is het noodzakelijk om data en de rekenkracht dichter bij de processen of de gebruikers te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld aanbieders van video-on-demanddiensten en online gaming al jaren doen. “Als alle data van Netflix op één locatie zou staan, dan zouden we niet de gebruikerservaring hebben die we nu gewend zijn”, aldus Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric.

Volgens Wilden zijn er meerdere manieren om data en rekenkracht naar de gebruikers ‘toe te halen’. Zo zijn er gehoste diensten beschikbaar om data in een eigen netwerksegment te cachen. “Maar als iedereen dat gaat doen, dan houdt die aanpak ook geen stand.” Een alternatief waar momenteel in de media veel aandacht voor is, is edgecomputing. Hierbij worden data en rekenkracht in ‘microdatacenters’ dicht bij de processen en de gebruikers geplaatst.

De ‘edge’ is overigens niet alleen bedoeld om ‘clouddata’ naar de gebruikers toe te halen, benadrukt Wilden. Bijvoorbeeld ook sensor- en machinedata, data afkomstig van slimme apparaten, of de data die in smart cities worden gegenereerd, komen in de microdatacenters terecht. “Aan de edge krijg je informatie van twee kanten: uit de cloud en van de eigen systemen. Die informatie koppel je aan elkaar om vervolgens weer tot nieuwe toepassingen te komen.”

Microdatacenters

Hoe het microdatacenter er in de praktijk uitziet, hangt volgens Born en Wilden sterk af van de toepassing. “De edge kan in principe zelfs door je meterkast lopen”, schetst Wilden. “In dat geval is het microdatacenter bijvoorbeeld de router die steeds krachtiger wordt om de data, afkomstig van de slimme thermostaat en de slimme koelkast, te kunnen verwerken. Dan gaat het om kleine applicaties die anders te ver van de cloud af staan om optimaal te kunnen werken.”

“Bij bedrijven kan het microdatacenter een rack op wieltjes zijn dat wordt geplaatst in het netwerkhok waar ook het modem staat”, vervolgt Wilden. “Op de grotere locaties gaat het om serverruimtes die ook de campus in rekenkracht en minimale latency kunnen voorzien.”

“Het gaat vaak niet om mega-investeringen, maar kleine stapjes om processen weer iets slimmer of iets sneller te maken. Of om weer iets nieuws te introduceren”, aldus Born. “Als Schneider Electric bieden we een breed portfolio aan microdatacenteroplossingen. Dit aanbod varieert van kant-en-klare boxen en ‘ruggedized’ datacentermodules tot aan ‘subcontainertjes’ en microdatacenters op maat.” Wilden: “In alle gevallen gaat het om standaardoplossingen die zijn uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen zoals power, koeling en infrastructuur die volledig zijn getest, gevalideerd en gedocumenteerd. Onze oplossingen zijn direct geschikt voor implementatie.”

Kansen voor partners

“Microdatacenters bieden het IT-kanaal een enorme kans”, constateert Born. “Het is een geheel nieuwe wereld, die nog niet bekend is en nog nauwelijks wordt geadresseerd.” De toegevoegde waarde van de partner kan bijvoorbeeld bestaan uit het bieden van aanvullende diensten voor beheer en onderhoud van het microdatacenter, zodat de klant geen omkijken heeft naar dit stukje IT.

Naast de traditionele IT-partners gaan volgens Born ook de ‘industrial system integrators’ als onderdeel van de procesautomatisering met microdatacenters aan de slag. Het microdatacenter moet dan bijdragen aan bijvoorbeeld de verbetering van het productieproces. “Wellicht dat ze hiervoor de samenwerking zoeken met de IT-integrator.”

De IT-integrator die zich met microdatacenters gaat bezighouden, komt volgens Born wel in een nieuwe wereld terecht. “De focus komt veel meer op de ondersteuning van processen te liggen en niet meer alleen op de ‘K’ van kantoorautomatisering. Dat vraagt nogal wat van een partner. Het is alsof je een slager vraagt om een brood te bakken. Om succesvol te zijn moet je, je als partner goed verdiepen in de toepassing, en kennis hebben van het segment. De wereld van de microdatacenters vraagt om segmentgespecialiseerde system integrators.”

Door: Ferry Waterkamp