Hewlett Packard moest gesplitst worden om te overleven
26-09-2016 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Hewlett Packard moest gesplitst worden om te overleven

Tijdens de HPE Global Partner Conference (GPC) in Boston hadden we tijd om te spreken met Hans Daniels, managing director HP Enterprise General West Europe. Uiteraard kom nu de splitsing van het bedrijf 9 maanden een feit is en de sporen van de splitsing nog goed voelbaar zijn, de vraag boven drijven. Was dit echt nodig? Daniels: “Als je als bedrijf aan de ene kant een printer voor 29 euro bij de MediaMarkt verkoopt en aan de andere kant meerjarige managed service contracten afsluit, dan is het evident dat de span of control groot is. In een snel evoluerende markt waarin wij actief zijn, is het bijna niet mogelijk je in deze setting te handhaven.”

Met het splitsen van het bedrijf is de eerste fase van de structuur van het nieuwe HP vorm gegeven. HP Inc richt zich op de printing markt en de zakelijke PC’s. HP Enterprise op de zakelijke automatisering via continuïteitsdiensten, hardware voor datacentra, netwerken en consultancy. De acquisitie van Aruba past in deze strategie aldus Daniels.

Slagvaardig

Inmiddels is ook de tweede fase ingezet met het afstoten van de managed service activiteiten (zoals het voormalige EDS) en een aantal software activiteiten. Het laatste cluster is overgegaan naar MicroFocus.

Wat er volgens Daniels overblijft is een veel slagvaardigere organisatie die weer aan de verdere groei gaat werken en het innovatie DNA niet verloochent. “De innovatie zal meer gericht zijn op productdevelopment, maar ook fundamentele vraagstukken kunnen op aandacht rekenen. In dat kader wordt het project: “The Machine” genoemd. Een fundamenteel research project naar de meest ideale computer architectuur.”

Edge en IoT

Voor HP Enterprise is er genoeg ruimte om te expanderen meent Daniels. “Met de verdere groei van IoT komt er steeds meer verkeer op de randen van het netwerk (Edge). Die moet verwerkt en beveiligd worden. De combinatie van data storage en compute is daarbij essentieel. Ook de Aruba-technologie past precies in dit plaatje.”

Op de vraag of er over vijf jaar nog ruimte is voor hardware binnen het HP-protfolio, wordt bevestigend geantwoord. SDN en cloud services winnen snel terrein, maar legacy blijft voorlopig nog wel even in de markt. Daniels: “Maar over tien jaar, dan zou de wereld er weleens heel anders uit kunnen zien”.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht