Witold Kepinski - 21 september 2016

‘Bij AXEZ draait alles om databeschikbaarheid’

‘Bij AXEZ draait alles om databeschikbaarheid’ image

Bij AXEZ draait alles om databeschikbaarheid. Met vooral 3PAR Flash systemen beantwoordt de HP-specialist uit Rijswijk de toenemende vraag naar digitalisering. “Wij kijken wat HPE doet, maken daar een 'plus' van en voegen onze kennis en kunde toe", vertelt directeur Rene van Dop. Van de reorganisatie bij HP merkte hij niet veel. “We doen al sinds 2009 precies het HP-deel dat sinds de splitsing bij HPE zit.”

AXEZ is een compacte organisatie en heeft geen verplichtingen jegens aandeelhouders of andere (externe) partijen. En dat is maar goed ook, vindt Van Dop. “Juist in deze tijd van digitalisering is het belangrijk dat een ICT-dienstverlener snel schakelt. De eisen van ICT-eindgebruikers aan hun applicaties en de beschikbaarheid van hun infrastructuur zijn torenhoog. Nieuwe applicaties moeten snel en flexibel beschikbaar worden gesteld. Als compact bedrijf kunnen wij snel acteren en ons vlot aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Een nadeel van klein zijn is hooguit dat je zelf voldoende cashflow moet hebben om te kunnen investeren. Maar we hebben altijd goed verdiend, dus dat is geen probleem. Het geeft enorm veel rust om geen bank of investeerders nodig te hebben.”

AXEZ is Hewlett Packard Enterprise Platinum Partner en levert complete oplossingen op basis van HPE-infrastructuur aan bedrijven. Veel bedrijven zijn juist nu aan het digitaliseren, maar AXEZ heeft al sinds 2009 de woorden 'Data Availability' in het logo. “Alles wat wij doen voor onze eindklanten draait om het principe van databeschikbaarheid”, zegt Van Dop. “Het kwalificeren, back-uppen en beschikbaar stellen van data, daar gaat het ons om. Het gaat niet alleen om het verzamelen en opslaan van data, maar juist om het beschikbaar stellen en houden van data. We willen daar heel constant in zijn; organisaties hebben continuïteit nodig. Onze oplossingen zijn heel compleet; we zijn gespecialiseerd in data-opslag, maar ook in de beveiliging van data.”

Klanten hebben bij AXEZ slechts één beheer- en/of supportcontract voor een gehele omgeving. Daarin worden dus ook (andere) niet-HPE systemen opgenomen, zoals Citrix, Microsoft, VMware en Cisco. Van Dop: “Wij bieden één complete omgeving heel flexibel aan, inclusief beheer, onderhoud en 7x24 monitoring. Wij nemen het volledige proces uit handen. Vanaf het moment dat de klant bij ons aanklopt voor een nieuwe infrastructuur, totdat die letterlijk de vuilnisbak in gaat. Onze ondersteuning is volledig gericht op continuïteit voor de klant.”

'HP-plus'

AXEZ heeft een 100 procent focus op Hewlett Packard Enterprise (HPE) en kennis van het volledige HPE-portfolio. “Al sinds de oprichting van AXEZ in 2009 doen we precies het gedeelte van HP dat na de splitsing van vorig jaar in HPE terecht is gekomen”, vertelt Van Dop. “Het is net of ons portfolio model heeft gestaan voor de reorganisatie bij HP. Ik zeg weleens: ons portfolio is alles van HP dat past in een 19 inch rek. Dat was al zo voor de splitsing, dus we hebben weinig van de reorganisatie bij HP gemerkt. De contactpersonen zijn dezelfde gebleven, afgezien van enkele wisselingen op commercieel vlak. Een voordeel is dat we geen druk meer ervaren van 'de andere kant' van HP: de consumententak HP Inc. Dat mensen daar voortdurend vragen wanneer we meer notebooks of printers gaan verkopen.”

De intensieve samenwerking tussen AXEZ en HP berust volgens Van Dop niet op toeval. “HP heeft alles in huis om iedere gewenste infrastructuur te kunnen leveren. Ook (hybride) cloudinfrastructuren, waar eindklanten in toenemende mate om vragen. Ik zie de angst bij bedrijven om naar de cloud te gaan snel verdwijnen. Gaat het om persoonsgerelateerde data, dan is er nog steeds veel voorzichtigheid in de markt. Maar de wereld verandert; de hoeveelheid data om ons heen groeit zo snel dat het bijna onmogelijk is om alles te blijven bewaren binnen de deuren van jouw eigen bedrijf. Ik begrijp dat organisaties hun kritieke bedrijfsapplicaties lokaal en on-premise willen houden, maar waarom zou je heel dure faciliteiten in de lucht houden om bijvoorbeeld ook allerlei oude (cold) data ergens in een kelder te bewaren?”

De uitdaging voor AXEZ is om van HP-producten een 'plus' te maken, zoals Van Dop het uitdrukt. “Wij kijken wat HP maakt en doen dat vervolgens net wat beter. Een product begint altijd met het design van HP. Daarna is het de vraag wat de 'best fit' is voor een specifieke klant: on-premise, volledig cloud of – en dat is het meestal – hybride. Vaak gaat een stap naar de cloud stap voor stap. Onze contracten zijn bovendien flexibel; een klant schuift desgewenst langzaam van on-premise naar de cloud, en ook weer terug als hij dat wil. Ook publieke cloudomgevingen maken deel uit van onze totaaloplossingen. In een hybride model kiezen onze klanten zelf wat ze doorzetten en waarheen. Dat is afhankelijk van de eisen die een klant stelt aan de opslag van data: moet het naar Amazon, Azure of bijvoorbeeld Dropbox? Wat de klant maar wil, het wordt beheerd vanuit één connectie.”

Flash

Het HP-systeem dat AXEZ het meest verkoopt, is 3PAR Flash. “Met full flash heb je altijd voldoende performance”, verklaart Van Dop. “Heb je 100 TB aan data en je wilt uitbreiden, dan kocht je vroeger een nieuw systeem van 150 TB. Maar met full flash worden de benodigde TB's bijna letterlijk in elkaar geduwd, waardoor je juist maar 60 TB nodig hebt. Dat scheelt stroom, koeling, ruimte en onderhoud. Full flash is gewoon overzichtelijker.”

HPE Teaming Programma

AXEZ zette in 2009 samen met HPE het zogeheten 'HPE Teaming Programma' op. Het idee is dat andere resellers die hun klanten een nieuwe HP-infrastructuur of ander product willen leveren, waarvoor ze niet direct de juiste certificering hebben, samen met AXEZ zo'n project toch kunnen doen. Op die manier kunnen resellers en applicatieleveranciers het complete producten- en dienstenportfolio van HPE inzetten ongeacht hun certificeringen, omdat AXEZ de projecten, waar nodig, aanvult met consultancy en producten.

Een goed voorbeeld is de klantcase van het Amsterdamse medisch centrum OLVG. De huisleverancier is ICT-reseller ARP uit Maastricht. Toen het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in juni 2015 fuseerde met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis tot het nieuwe OLVG, het grootste topklinisch ziekenhuis van Nederland, besloot het OLVG-bestuur om voor beide locaties hetzelfde patiëntinformatiesysteem te gebruiken: het Amerikaanse systeem Epic. De server- en strorage-oplossing die Epic ondersteunt is een typische HPE-oplossing, die ARP alleen kon implementeren in samenwerking met AXEZ. Dit omdat ARP geen storagesystemen en datacenteroplossingen implementeert. Door intensief samen te werken zorgden beide partners voor een soepele implementatie en een uitstekende service. Een win voor alle partijen.

Rene van Dop vertelt: “Wij maakten het ontwerp en ARP was het commerciële aanspreekpunt. We hebben een HP Converged System geleverd: een 3PAR Full Flash met HP-switches. Epic stelt hoge eisen aan de onderliggende ICT-omgeving. Is de infrastructuur niet op voldoende niveau, dan krijg je geen support van Epic. Het voorbeeld van ARP staat trouwens niet op zichzelf; we hebben ook HPE Teaming Programma's gedaan met onder meer Protinus en CentralPoint. Als je elke week wel ergens een 3PAR installeert zoals wij, dan heb je veel ervaring. Ervaring is belangrijker dan je certificeringen. Teaming wordt belangrijk in de nabije toekomst, want storage en cloud worden steeds meer commodity: meer en meer bedrijven beseffen dat data een belangrijke asset voor ze is. Tegelijk worden storage en cloud technisch steeds complexer. Niet iedereen kan dit zonder hulp van buitenaf.”

GuardData

HP roept het al een tijdje: we zitten in een 'transformation process'. In een overgangsperiode van on-premise naar cloud is er veel vraag naar hybride storagemodellen. “Maar dan moet je als aanbieder van zo'n model de off-premise kant van het verhaal wel goed invullen”, relativeert Van Dop. AXEZ heeft daarvoor sinds kort GuardData: een set van diensten voor de veilige opslag van data in een beheerde omgeving op basis van een pay-per-use model. “We hebben het bewust een eigen naam gegeven en verkopen het niet onder de naam AXEZ, omdat we willen dat GuardData ook kan worden verkocht door andere resellers. Bijvoorbeeld in het kader van het HPE Teaming Programma. Dat begint nu te lopen.”

GuardData is een oplossing voor offsite dataopslag. Met name geschikt voor bedrijven die de groei van hun opslagbehoefte slecht kunnen voorspellen en overzien. “Steeds meer organisaties zien hun data exponentieel groeien en hebben soms heel plotseling veel extra opslagcapaciteit nodig”, legt Van Dop uit. “Omdat het daarbij vooral gaat om 'passieve data' – cold data die eigenlijk niets staat te doen en in betrekkelijk korte tijd weer kan worden afgevoerd – is de toename van data een investering in extra opslagcapaciteit niet altijd waard. Onze oplossing: de klant houdt het relatief kleine stuk actieve data on-premise, en het grote deel passieve data gaat naar ons eigen AXEZ-datacenter via een pay-per-use service. Dat is GuardData.”

Door: Witold Kepinski en Jeroen Bordewijk