Witold Kepinski - 19 september 2016

Oprichter van ASML Arthur del Prado overleden

Arthur del Prado (1931-2016), oprichter van  ASM International (ASMI) is overleden. ASMI werd in 2016 opgericht als leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie en is vandaag de dag een miljardenbedrijf.

ASM International wordt soms beschouwd als de "grondlegger" in Europa van machines voor de fabricage van halfgeleiders. Naast de opbouw van de eigen onderneming ASM International, ontstond in 1984 vanuit een joint venture met Philips in Eindhoven, ASMLHolding te Veldhoven en na de verkoop van het dochter bedrijf ASM-Fico in Herwen in 1993 aan Berliner Elektro Holding AG inBerlijn, BE Semiconductor Industries te Duiven. Beide afsplitsingen van ASM International zijn beursgenoteerde bedrijven.

De holding ASM International heeft ontwikkelings- en productiefaciliteiten in onder andere Europa, de Verenigde Staten, Singapore en Japan voor front-end (bewerken van wafers) marktsegment en in Hongkong, Singapore, Maleisië en China voor de back-end (assemblage en verpakking van IC's, geïntegreerde schakeling) marktsegment. Naast de bovenstaande Europese vestigingen zijn er wereldwijd verkoop- en servicekantoren actief. Wereldwijd telt ASM ruim 17.000 werknemers.

De letters ASM staat oorspronkelijk voor de afkorting voor Advanced Semiconductor Materials, maar tegenwoordig wordt de afkorting ASM gebruikt als naam. ASM International hanteert in haar uitingen de afkortingen ASM als ASMI. In het verleden oudere publicaties werd soms de spelling ASMi met een kleine letter i gehanteerd.

De aandelen van ASM International zijn sinds 1981 genoteerd aan de NASDAQ. Hiermee was ASM International de eerste Europese onderneming die deze stap zette. In 1996 volgde de notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs. ASM Pacific Technology is een dochter die voor 53% in handen is van ASM International. Deze winstgevende dochter is gevestigd in Hongkong en sinds 1988 genoteerd aan de beurs aldaar.

In 2008 werd de 46-jarige zoon Chuck del Prado benoemd tot opvolger vab Arthur. Door het grote aandelenbelang van de bejaarde Arthur del Prado, die aan de onderneming verbonden bleef als adviseur, was de stemming over de benoeming van zijn zoon als opvolger een formaliteit.

Bron: Wikipedia