Witold Kepinski - 16 september 2016

Waterschap Hunze en Aa’s beveiligt netwerk en SCADA systemen met Check Point

Waterschap Hunze en Aa’s heeft zijn netwerkbeveiliging ingrijpend verbeterd met de Next Generation security-oplossing van Check Point. De veiligheidsrisico’s in de SCADA-omgeving zijn nu tot een minimum gereduceerd. Door consolidatie van de bestaande beveiligingsoplossingen tot één redundante security gateway, voldoet Hunze en Aa’s meteen aan diverse richtlijnen vanuit de Baseline Informatiebeveiliging Waterschappen (BIWA).

Kritische infrastructuren

Het waterschap besloot tot een herevaluatie van zijn netwerkomgeving toen twee jaar geleden niet aan alle richtlijnen van de BIWA werd voldaan. Krachtige beveiliging van de kritische infrastructuren van het waterschap is immers cruciaal. “Stel je voor dat een grote pomp in onze gemalen ineens uitvalt”, zegt Rudi Boets, Teamhoofd ICT van Waterschap Hunze en Aa’s. “Dan lopen we het risico dat een groot gebied onder water loopt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties en grote economische schade leiden.”

Optimale beveiliging

Om voldoende inzicht in zijn netwerk en beveiliging te krijgen, besloot het waterschap tot een totale upgrade van zijn netwerkomgeving. Na een uitgebreide productvergelijking werd gekozen voor een oplossing op basis van de Check Point 12400 NGTX-appliances met SandBlast Zero-Day Protection. Hiermee zijn de risico’s in de SCADA-omgeving geminimaliseerd en de verouderde security-tools vervangen door één centraal beheerbaar cluster.

René van Hes, Systeem- en Netwerkbeheerder van Waterschap Hunze en Aa’s, licht de keuze voor Check Point toe: “De kennis van Check Point op het vlak van SCADA was cruciaal. Het centrale beheer biedt een kristalhelder zicht op de applicatiedata in ons SCADA-verkeer. Dankzij SandBlast Threat Emulation is onze netwerkbeveiliging ingrijpend verbeterd en kunnen we de voortdurende stroom van aanvallen afslaan. Daarnaast voldoen we nu aan diverse BIWA-richtlijnen.”

Arthur van Uden (foto), Country Manager Benelux van Check Point: “Kritieke infrastructuren zijn steeds vaker doelwit van geavanceerde cyberaanvallen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, beschermen wij organisaties hier proactief tegen. Bijvoorbeeld via onze Next Generation security gateway, specifiek in combinatie met Threat Emulation. Deze oplossing helpt organisaties als waterschap Hunze en Aa’s hun netwerk en SCADA-systemen volledig volgens de geldende normen te beveiligen. Zodoende helpt Check Point organisaties met zeer kritische infrastructuren bij het voorkomen van eventuele rampen.”

Lees de uitgebreide business case hier.