Wouter Hoeffnagel - 13 september 2016

Aanklacht tegen LG en Samsung wegens geheime personeelsafspraken

LG en Samsung zijn aangeklaagd door een voormalige medewerker van LG. De medewerker stelt dat de bedrijven een overeenkomst hebben gesloten waarin zij beloven elkaars personeel niet te zullen inhuren. Door de overeenkomst worden lonen bewust laag gehouden en werknemers benadeeld, stelt de boze voormalig medewerker.

Dit meldt Reuters. De rechtszaak is in het Amerikaanse San Francisco aangespannen door een voormalig verkoopmanager van LG. De aanklager stelt op LinkedIn benaderd te zijn door een recruiter die hem een baan bij Samsung wilde aanbieden. Enige tijd later ontving de voormalig medewerker van LG echter een bericht van dezelfde recruiter met de mededeling dat LG en Samsung een overeenkomst hebben om elkaar medewerkers niet weg te kapen. Het aanbod werd hierop ingetrokken.

Class action-rechtszaak
De boze ex-werknemers wil een class action-rechtszaak starten, waarbij andere benadeelden zich kunnen aansluiten. In de aanklacht wordt in het midden gelaten welke schade de aanklager denkt te hebben geleden door de vermeende afspraken tussen LG en Samsung. LG ontkent overigens het bestaan van dergelijke afspraken. Samsung wil niet op de aanklacht reageren.

De rechtszaak lijkt veel op een rechtszaak tegen Apple, Google en een aantal andere techbedrijven. Deze rechtszaak draaide eveneens om afspraken om elkaars personeel niet in te huren, en ook hier stelde werknemers hierdoor benadeeld te worden. Deze rechtszaak is geschikt voor een bedrag van 415 miljoen dollar.