Wouter Hoeffnagel - 13 september 2016

Privacyzaak Max Schrems vs. Facebook doorverwezen naar hoogste Europese rechtbank

De rechtszaak van de Oostenrijkse jurist Max Schrems tegen Facebook is door de hoogste rechtbank in Oostenrijk doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. Dit is de hoogste rechtbank van de Europese Unie.

Schrems spande in 2014 een rechtszaak aan tegen Facebook en stelt dat het bedrijf de privacy van Europeanen schendt door hun internetgedrag ongevraagd in kaart te brengen en privégegevens zonder toestemming te delen met derden. Daarnaast stelt Schrems dat gegevens van Europeanen niet veilig zijn bij Facebook, en wijst hierbij op documenten van NSA-klkkenluider Edward Snowden die aantoonden dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegang had tot deze gegevens.

Class action-rechtszaak
De jurist heeft de rechter daarom gevraagd een ‘class action’-rechtszaak te mogen starten tegen Facebook. Dit is een rechtszaak waar andere getroffen gebruikers zich eenvoudig bij kunnen aansluiten en gebruikers gezamenlijk een eventuele schadevergoeding kunnen eisen. Oostenrijk kent echter geen class action-rechtszaken, waardoor Schrems vooralsnog de enige aanklager is.

Schrems wist eerder met een rechtszaak het dataverdrag Safe Harbour van tafel te krijgen. Het Europees Hof van Justitie oordeelde toen dat privégegevens van Europeanen niet veilig zijn bij Amerikaanse bedrijven die gebruik maken van het Safe Harbour verdrag. Onder andere de mogelijkheid die Amerikaanse inlichtingendiensten onder dit verdrag hadden om data van Europeanen in te zien was het Europees Hof een doorn in het oog.