Wouter Hoeffnagel - 08 september 2016

Nominaties voor de Big Brother Award zijn geopend

De nominaties voor de Publieksprijs van de Big Brother Award 2016 zijn geopend. Deze award wordt uitgereikt aan de grootste privacyschender van het afgelopen jaar.

Personen, bedrijven of overheden kunnen tot en met 16 oktober via bigbrotherawards.nl worden genomineerd voor de Publieksprijs. Daarna kan iedereen stemmen op de drie kandidaten die het vaakst genomineerd zijn. Degene met de meeste stemmen wint op 14 november 2016 de Publieksprijs tijdens het Awardgala in de Stadsschouwburg Amsterdam. “Big Brother is watching you, en die ene avond kijken we terug”, aldus de organisatie.

Stilstaan bij de ergste privacyschenders
"Op tv, in de krant, in je online nieuwsfeed - voortdurend horen we over mensen, bedrijven en overheden die het niet zo nauw nemen met privacy”, zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. "Eens per jaar staan we daarom stil bij de ergste privacyschenders om aan de hand daarvan te zien hoe het gesteld is met ons grondrecht. Tegelijkertijd laten we zien wat je zelf zoal kunt doen."

De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt. De uitreiking wordt georganiseerd door Bits of Freedom, een Nederlandse organisatie die opkomt voor vrijheid en privacy op internet. Met de awards wil de organisatie aandacht vragen voor de staat van privacy in Nederland. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Minister Plasterk en korpschef Aalbersberg
Vorig jaar waren zowel Minister Plasterk als de Amsterdamse korpschef Aalbersberg zo sportief om de prijs in een bomvolle Stadsschouwburg op te halen. Max Schrems won de positieve Felipe Rodriguez Award, omdat hij het gezicht is geworden van het Europees verzet tegen privacyschendingen door Facebook. Daarnaast is hij ook de initiatiefnemer van de zogenaamde 'Safe Harbor'-rechtszaak die de Amerikaanse bescherming van de privacy van Europeanen ter discussie stelde.