Redactie - 06 september 2016

Tekort aan zelfstandige IT’ers

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om flexibele arbeid. Nederland telde in het eerste kwartaal van 2016 ruim één miljoen zzp’ers. Ook neemt het aantal zp’ers – zelfstandige professionals - sterk toe. Voor organisaties is het juist één van de grootste uitdagingen om geschikte kandidaten te vinden. Maar ook het behouden van deze kandidaten - die beschikken over de juiste kennis en vaardigheden zeker op het gebied van IT – is lastig.  

Vraag en aanbod vinden elkaar niet 
Het aantal hoogopgeleide zelfstandige professionals in de IT-sector is schaars. Nederland telde vorig jaar 371.000 IT-professionals, dit is een daling van 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit onderzoek van Yacht blijkt dat het aantal vacatures voor hoogopgeleide IT’ers in het eerste kwartaal van dit jaar fors steeg. Met 74.200 vacatures lag dat aantal 7 procent hoger dan het voorgaande kwartaal. Hoewel het aantal nieuwe vacatures in de IT-sector in Nederland stijgt, is het werkeloosheidscijfer niet drastisch afgenomen. Er worden dus blijkbaar wel veel nieuwe vacatures geplaatst, maar organisaties hebben moeite de juiste kandidaten te vinden en te behouden. Daarom moeten organisaties samen met zelfstandige IT-professionals op zoek gaan naar creatieve oplossingen om tot een match te komen die aansluit op de continu veranderende vraag van het bedrijf. 

Kwaliteit belangrijker dan prijs
Door het tekort aan IT-professionals, stijgen hun tarieven bovengemiddeld snel. Omdat organisaties kwaliteit belangrijker vinden dan prijs, is de contractvorm steeds vaker van ondergeschikt belang. Daarbij vinden organisaties het niet erg om de hoofdprijs te betalen voor een goede IT-professional. Zp’ers hechten daarnaast veel minder waarde aan een vast contract. Deze verandering zorgt ervoor dat flexibilisering alleen maar versterkt wordt. 

Bedrijfsonafhankelijke platforms
Door het tekort aan zelfstandige IT-professionals is het voor organisaties lastig om toegang te krijgen tot bepaalde kennis en kunde waardoor groei uitblijft. Maar wat kun je als bedrijf doen om toch de juiste professionals voor je te winnen? Organisaties moeten op zoek gaan naar alternatieve manieren om zelfstandige professionals te vinden. Een trend die je steeds vaker terugziet, zijn bedrijfsonafhankelijke platformen waar zzp’ers op zoek gaan naar een passende opdracht. Via deze platformen kunnen organisaties rechtstreeks en snel met zp’ers schakelen om te voorkomen dat ze achter het net vissen. 

Door: Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex