Zomerhitte
02-09-2016 | door: Blog

Zomerhitte

Even dacht ik dat het zondag was. Tot mijn grote verbazing geen enkele collega te bekennen toen ik vanuit de lift ons kantoor betrad. Het duurde echter niet lang of ik zag onze controller. Voorzien van een kop dampende koffie, schoof hij vanuit de pantry zijn kantoor binnen. “Morgen Kees”. “Morgen”, kwam het mompelend terug.

Een enkeling uitgezonderd, zijn de meeste van mijn collega's op vakantie. Hetzelfde geldt voor onze klanten. Het is uitgesproken rustig. Elk jaar weer zijn juli en augustus de stilste maanden van het jaar. Het toeval wil dat onze vriend Piet Paulusma op televisie verschijnt, juist terwijl ik deze column schrijf.

 “De zomer komt eraan.”, bralt hij en wil ons doen geloven in een ‘tropische verrassing’, waarbij het kwik tot boven de 30 graden stijgt.

Gelukkig heeft de verhitte omstandigheid geen betrekking op de veiligheid van onze informatiesystemen. Nee, daar is alles volgens verwachting. Splunk monitort de gebruikelijke 2000 Chinese inlogpogingen per uur en ook verder geen buitensporige signaleringen. De dashboarden staan op groen en de servers trekken zich, in de van koelsystemen voorziene ruimtes, geen snars aan van de onheilstijding van onze vriend Paulusma. Of blijft er toch nog iets te wensen over? 

Jawel. Natuurlijk blijft er iets te wensen over! Wie wil er nu geen allesomvattende zekerheid dat zijn systeem volgens verwachting blijft functioneren? Zou het niet een buitenaards gevoel geven als je jezelf, lavend aan een koud biertje, ergens op een tropisch strand , verzekerd wist van nagenoeg 100% protectie? Of de garantie van een betrouwbare back-up in de persoon van een tenminste zo bekwame collega als jijzelf bent? Fantastisch! Toch?  

Maar ach, wat zit ik nou te zeuren. Het is een utopie te veronderstellen dat alles overeenkomstig je eigen strikte eisen geregeld zou zijn. Of zijn er toch wegen die naar Rome leiden. Wegen die acceptabel zijn qua impact en qua kosten? Ik denk eigenlijk van wel. Als dit het is wat je mist, verdiep je dan eens in Managed Defense. In een oogwenk staan niet minder dan 150 professionals, 24 x 7 tot je beschikking om je dat rustige gevoel te geven dat je systemen ook tijdens je afwezigheid op orde blijven. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Ik ken een middelgrote bank waarbij voor de prijs van een enkele FTE de zaken uiterst professioneel en uiterst veilig beheert kunnen worden. Weet je, het wordt tijd om de zaken eens op orde te brengen en je management te overtuigen van het chronische gebrek aan resources waar het de beveiliging van je systemen betreft. En als men niet openstaat voor uitbreiding van je team en je de oververhitte situatie zat bent, denk dan nog maar eens aan wat ik zei over Managed Defense.

Laat dat heerlijke heldere vocht je drijfveer zijn. Dat je het mag drinken met vrijheid in je hoofd. Het minste dat je verwachten mag van je welverdiende vakantie.

Ik zeg: Ga voor hybride beheer en het leven lacht je toe; veel vaker toe dan nu het geval is. Dat beloof ik je!

Door: S.M.T. Butterdutch

Terug naar nieuws overzicht