Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2016

Belgische minister verzet zich tegen Frans-Duitse plan om encryptie te beperken

De Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken riepen onlangs op de versleuteling van communicatie in te perken. De Belgische minister van de Digitale Agenda Alexander De Croo ziet hier echter weinig in. De Croo noemt een verbod op encryptie de grootste fout die overheden kunnen maken.

Dit zegt minister De Croo tegen Data News. De Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken hebben op 23 augustus in Parijs een plan voorgesteld om encryptie van communicatiediensten als WhatsApp in te perken. De ministers willen dat justitie bij een terreuronderzoek toegang kan krijgen tot versleutelde communicatie van terroristen. Aanbieders van communicatiediensten zouden verplicht moeten worden om met Europese autoriteiten samen te werken, ook als hun hoofdkantoor buiten de Europese Unie is gevestigd. Dit plan willen de Duitse en Franse minister voorleggen aan hun Europese collega’s.

Backdoors
De Croo verzet zich tegen het plan. “Encryptie is één van de bouwstenen van onze manier van werken vandaag. Laten we alstublieft daar geen vragen bij stellen”, aldus De Croo tegen Data News. “Wat ze bedoelen is: wij vinden dat die soort boodschapsystemen backdoors moeten hebben, maar het maken van een achterdeurtje creëert een gigantisch probleem. Die achterdeur zelf kan natuurlijk dan ook gehackt worden. Ik wil niet dat men zwakheden in communicatiemiddelen gaat inbouwen die iedereen in gevaar brengen.”

Het volledige interview met de Belgische minister van de Digitale Agenda Alexander De Croo wordt op 10 september op Datanews.be gepubliceerd.