Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2016

SWIFT: ‘Opnieuw zijn banken doelwit geworden van cybercriminelen’

SWIFT, een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten tussen banken, waarschuwt dat de afgelopen maanden opnieuw banken doelwit zijn geworden van cyberaanvallen. In een aantal gevallen zouden aanvallers erin zijn geslaagd daadwerkelijk frauduleuze transacties uit te voeren, waardoor mogelijk geld is gestolen.

Dit blijkt uit een brief van SWIFT die in het bezit is van persbureau Reuters. In de brief meldt SWIFT dat klantomgevingen van een aantal banken zijn aangevallen en er pogingen zijn geweest valse betalingsinstructies te versturen. De aanvallen tegen de banken zouden vanaf juni zijn uitgevoerd. Welke banken precies zijn aangevallen en hoeveel geld hier is gestolen laat SWIFT in het midden. Wel meldt de organisatie dat getroffen banken variëren in omvang en actief zijn over de hele wereld.

Nieuwe beveiligingsbeleid
In mei kwam SWIFT nog met een nieuw beveiligingsbeleid. Dit beleid werd geïntroduceerd in een reactie op cyberaanvallen op banken die in de maanden daarvoor aan het licht zijn gekomen. Het meest geruchtmakende incident is de cyberaanval op de centrale bank van Bangladesh, waarbij 81 miljoen dollar werd gestolen. Daarnaast zijn echter ook banken in andere landen getroffen.

Daarnaast is een update van de SWIFT-software beschikbaar gesteld, die banken voor 19 november moeten installeren. Deze nieuwe software bevat onder andere beveiligingstools die helpen cyberaanvallen te detecteren en maatregelen om gegevens van medewerkers te verifiëren. Indien banken niet op tijd updaten dreigt SWIFT hierover toezichthouders te informeren.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024