Europese privacytoezichthouders onderzoeken data-uitwisseling WhatsApp en Facebook

30-08-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese privacytoezichthouders onderzoeken data-uitwisseling WhatsApp en Facebook

Na de Britse privacywaakhond kondigt nu ook de Artikel 29-werkgroep, waarin de privacytoezichthouders van alle 28 EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, het delen van data door WhatsApp met moederbedrijf Facebook te gaan onderzoeken. Daarnaast kondigt ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens aan vraagtekens te zetten bij het nieuwe privacybeleid van WhatsApp.

WhatsApp maakte onlangs bekend data te gaan delen met moederbedrijf Facebook. Denk hierbij aan het telefoonnummer van WhatsApp gebruikers, dat Facebook ondermeer wil gebruiken om advertenties persoonlijker te maken. Daarnaast wil WhatsApp ook data gaan delen over de frequentie waarmee gebruikers WhatsApp gebruiken, wat zou helpen bij de bestrijding van spam. Het bedrijf benadrukt dat de inhoud van berichten niet wordt gedeeld.

Privacybeleid
Als onderdeel van de wijziging heeft WhatsApp haar privacybeleid gewijzigd. Gebruikers wordt gevraagd in te stemmen met dit privacybeleid. Hierbij kunnen gebruikers ervoor kiezen het delen van data uit te schakelen en hier dus geen toestemming voor te geven. Standaard wordt de informatie echter gedeeld. Gebruikers hebben na het accepteren van de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp nog dertig dagen de tijd het delen van data uit te zetten in de instellingen van WhatsApp. Na deze periode is de keuze definitief.

Privacytoezichthouders zetten vraagtekens bij de werkwijze van WhatsApp en Facebook. De Britse privacywaakhond kondigde eerder al aan het nieuwe privacybeleid te gaan onderzoeken. Nu zegt ook de Artikel 29-werkgroep tegenover persbureau Bloomberg het privacybeleid te gaan onderzoeken. De groep noemt het essentieel dat gebruikers de controle behouden over hun gegevens als deze door grote internetbedrijven worden gecombineerd. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan zelf het privacybeleid niet te gaan onderzoeken, maar het onderzoek van de Britse privacytoezichthouder nauwlettend te volgen. Daarnaast is de Autoriteit Persoonsgegevens net als andere privacytoezichthouders in EU-lidstaten aangesloten bij de Artikel 29-werkgroep.

Terug naar nieuws overzicht