Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2016

Kim Dotcom wil hoger beroep in Megaupload-rechtszaak live streamen via YouTube

Kim Dotcom, de voormalige eigenaar van het downloadplatform Megaupload, wil dat het proces tegen hem live wordt uitgezonden via YouTube. De behandeling van het hoger beroep dat Dotcom in de zaak heeft aangetekend tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten (VS) is maandag van start gegaan.

Dotcom, die officieel Kim Schmitz heet, werd in 2012 samen met zijn voormalig collega’s Mathias Ortmann, Bram van der Kolk en Finn Batato van Megaupload gearresteerd. Megaupload zou voor tenminste 500 miljoen dollar aan copyright rechten hebben ontdoken door de illegale verspreiding van content toe te staan. Dotcom zit momenteel vast in Nieuw-Zeeland.

Uitlevering aan VS
De VS wil dat Dotcom wordt uitgeleverd, zodat hij in de VS kan worden berecht. Een Nieuw-Zeelandse rechter besliste eind 2015 al dat Dotcom samen met de overige drie verdachten uitgeleverd mag worden aan de VS. Dotcom verzet zich hiertegen en is in beroep gegaan tegen deze uitspraak. De behandeling van dit hoger beroep is maandag van start gegaan en neemt naar verwachting zes weken in beslag.

Het is nog niet duidelijk of de Nieuw-Zeelandse rechter toestemming geeft de behandeling van het hoger beroep dat Dotcom heeft aangetekend live uit te zenden via YouTube. Dotcom heeft al aangegeven een URL naar de stream te delen via zijn Twitter account indien dit het geval is.