Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2016

Techbedrijven roepen premier Rutte op Nederlands belastingklimaat aantrekkelijk te houden

Tachtig technologiebedrijven hebben premier Mark Rutte in mei een brandbrief gestuurd over de gevolgen indien het belastingklimaat in Nederland verslechterd. De bedrijven vrezen dat Nederland hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor multinationals.

Dit meldt het Financieele Dagblad. Al langer sluit de Nederlandse belastingdienst zogeheten ‘advance tax rulings’ met multinationals. Dit geeft de bedrijven zekerheid over de belasting die zij in Nederland moeten afdragen. De Europese Commissie onderzoekt op dit moment of dergelijke afspraken zijn toegestaan, of dat het gaat om een vorm van staatssteun. Eerder oordeelde de commissie al dat de belastingafspraken van Nederland met de koffieketen Starbucks niet door de beugel kunnen. Nederland is hiertegen in beroep gegaan.

Bronbelasting op rente en royalties
Nederland ligt ook onder vuur vanwege het ontbreken van bronbelasting op rente en royalties. Multinationals hoeven hierdoor niet of nauwelijks belasting te betalen over inkomsten die zij doorsluizen naar belastingparadijzen. Het ontbreken van bronbelasting op rente en royalty is de Europese Commissie een doorn in het oog, terwijl de techbedrijven stellen dat dit Nederland juist aan aantrekkelijk vestigingsplaats maakt.

De technologiebedrijven stellen in de brandbrief, die al in mei is verstuurd, dat de houding van de Europese Commissie veel onzekerheid oplevert. De bedrijven zeggen dan ook blij te zijn dan Nederland zich hiertegen verzet en in beroep is gegaan tegen het oordeel van de Europese Commissie. De brandbrief is ondertekend door Silicon Valley Tax Directors Group, een groep waarin belastingdirecteuren van de technologiebedrijven zich hebben verenigd.