Wouter Hoeffnagel - 28 augustus 2016

EU beslist op korte termijn over Ierse belastingafspraken Apple

De Europese Unie neemt de komende week een beslissing in de zaak over de belastingafspraken die Apple met Ierland heeft gemaakt. Mogelijk moet het bedrijf de hierdoor niet-betaalde belastingen alsnog betalen. Daarnaast kan het bedrijf een boete opgelegd krijgen.

Dit meldt de Financial Times. Apple zou achter gesloten deuren belastingdeals hebben gesloten met de Ierse overheid, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft gevestigd. Hierdoor zou het bedrijf relatief weinig belasting hoeven afdragen. De Europese Commissie concludeert in een onderzoek echter dat dit neerkomt op ongeoorloofde staatssteun. De zaak kan voor Apple flink in de papieren lopen. Het bedrijf kan een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 19 miljard euro. Daarnaast moet Apple niet-betaalde belastingen mogelijk alsnog afdragen.

Mocht de Europese Unie Apple inderdaad een boete opleggen is de kans groot dat het bedrijf in hoger beroep gaat. Vermoedelijk wordt het bedrijf hierbij gesteund door de Ierse overheid. Een anonieme bron meldde in september 2015 al tegenover Bloomberg dat Ierland zich zou voorbereiden op een jarenlange juridische strijd met Europa over de belastingdeals met Apple.