Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2016

Britse privacywaakhond onderzoekt privacybeleid WhatsApp

De Britse privacywaakhond, de Information Commissioner's Office (ICO), gaat het nieuwe privacybeleid van WhatsApp onderzoeken. WhatsApp heeft dit beleid gewijzigd om het mogelijk te maken telefoonnummers van WhatsApp gebruikers te delen met moederbedrijf Facebook.

De privacyvoorwaarden zijn op 25 augustus aangepast en heeft betrekking op het delen van meer gebruikersdata van WhatsApp met Facebook. Zo wil het bedrijf data gaan delen over de frequentie waarmee WhatsApp wordt gebruikt, wat moet helpen de bestrijding van spam te verbeteren. Daarnaast wil het bedrijf telefoonnummers gaan delen, wat het mogelijk moet maken betere vriendsuggesties te doen en Facebook de mogelijkheid moet geven nog gerichter advertenties te vertonen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen accountinformatie niet met Facebook te delen, maar moeten dit dan specifiek aangeven.

Elizabeth Denham van ICO meldt dat organisaties de ICO vooraf geen toestemming hoeven te vragen om hun privacybeleid te wijzigen. Wel zou dit beleid moeten voldoen aan de privacywetgeving. Of dit het geval is gaat de ICO toetsen.