Redactie - 22 augustus 2016

NASA gooit eigen wetenschappelijk onderzoek online

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat een groot deel van haar wetenschappelijke artikelen gratis online beschikbaar stellen. De informatie is een goudmijn voor onderzoekers.

Het online archief heet PubSpace en wordt beheerd door de National Institutes of Health. Het Witte Huis had al in 2013 gevraagd om meer onderzoek publiek te delen. Nu wordt dat in een online platform gegoten om zo de toegang tot door de Amerikaanse overheid gesponsord onderzoek te stimuleren. Het archief is per direct online te raadplegen. De zoekmachine wordt echter pas later dit jaar volledig functioneel.

Vooral interessant voor onderzoekers
De database is vooral interessant voor andere onderzoekers die bijvoorbeeld verder willen bouwen op eerdere vaststellingen. Doorgaans zijn dergelijke artikelen enkel tegen een forse vergoeding beschikbaar achter de betaalmuren van wetenschappelijke publicaties.

Wel zijn er nog enkele beperkingen aan het archief. Zo zijn er uitzonderingen voor bepaalde patenten en publicaties die inhoud bevatten die de persoonlijke privacy of exportcontrole schaden, of in strijd zijn met de nationale veiligheid of huidige reguleringen. Of met andere woorden: NASA deelt wat het kan delen, maar de echte staatsgeheimen blijven wel achter slot en grendel.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024