Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2016

OM wil Europese regelgeving over encryptie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland zegt steeds meer last te hebben van versleuteling. Berichten van verdachten kunnen in de praktijk niet tot nauwelijks worden ontcijferd. Het OM roept daarom op tot Europese regelgeving op het gebied van encryptie.

Dit zegt Martijn Egberts, officier van justitie, in een interview met NOS. “In het overgrote deel van onderzoeken naar georganiseerde misdaad komen we encryptie tegen, die het moeilijker maken om op te sporen", zegt Egberts. "Dan moet je denken aan liquidaties, afpersingen, drugszaken en kinderporno."

Toegang tot versleutelde communicatie
“Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen", zegt Egberts. In de praktijk betekent dit dat bedrijven als WhatsApp toegang moeten geven tot versleutelde berichten van gebruikers. WhatsApp stelt overigens dat dat op dit moment niet mogelijk is.

Egberts vergelijkt het aftappen van versleutelde communicatie met de telefoontap, die in Nederland veel gebruikt wordt. "Het is toch wel opmerkelijk dat er nu zo veel manieren zijn om te communiceren zonder dat de overheid toegang kan krijgen”, aldus de officier van justitie. Wel erkent Egberts het belang van versleuteling om de communicatie van bedrijven en burgers te beschermen.

Geen simpele oplossing
"Er is geen simpele oplossing voor. Maar we zullen in elk geval in internationaal verband moeten praten over de vraag hoe we dit probleem het hoofd kunnen bieden”, aldus de officier van justitie.