Redactie - 22 augustus 2016

De Wondere Wereld van IT: Stom

Met het oog op de vakantie periode heb ik de column deze keer wat luchtig gehouden. Een column die zijn inspiratie kent vanuit een ontspannen omgeving, weg van werkstress en strubbelingen. En een column die gebaseerd is op een rubriek uit het tijdschrift Linda: ‘Stom’. In deze rubriek geeft een bekende Nederlander met een paar korte zinsneden weer wat hij of zij allemaal stom vindt. Nu is het mijn beurt!

Laten we beginnen met de leveranciers. Wat vind ik stom: ‘de belofte van software huizen dat alles goed geïntegreerd is’. Dat is gewoon niet zo. Vaak is het een bij elkaar geraapt zootje wat helemaal niet lekker integreert. Stom: ‘de belofte dat een prachtige IT-oplossing in 2 maanden met gemak geïmplementeerd kan worden’. Ja hoor, als het stand-alone is wel. Stom: ‘verplichte upgrades die een volledige migratie vragen’. Lekker is dat, en vaak worden de licentie kosten ook nog eens verhoogd.

Laten we overstappen naar de business. Stom: ‘de opmerking dat de PC bij de Media markt een stuk goedkoper is dan de PC van de IT-afdeling’. Tja, ben je nou een professional in je werk of hobby je maar wat in je eentje? Ook heel Stom: ‘business requirements die maar niet finaal worden’. Wat zou het toch fijn zijn als requirements snel helder waren en vooral ook bleven.

En dan het management: Wat ik ultiem stom vind: ‘de inhuurstop’. Hier heb ik al eerder een column over geschreven. Ultiem bewijs van onvermogen van het management om prioriteiten te stellen. Als je de inhuur niet wilt, moet je de projecten niet doen. Ook stom: ‘klagen over oplopende onderhoudskosten’. Applicaties draaien niet vanzelf. Je onderhoudt toch ook je auto en je huis?

En met het oog op zelf reflectie: wat vind ik stom van IT-ers: ‘discussies over de beste architectonische oplossing”. Dat is ongetwijfeld nuttig, maar een beetje pragmatiek mag ook. Ook stom: “Nee!”. We moeten in de wereld van IT echt wat vaker kijken naar mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. En als laatste, super stom: ‘de leverancier overal de schuld van geven’. Dat is misschien wel zo, maar daar ligt de eindverantwoordelijkheid nu eenmaal niet.

Zo, dat is er uit. Ik zak nog even lekker onderuit en geniet nog even van de vakantie. Wat een rust…

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024