Wouter Hoeffnagel - 19 augustus 2016

Zorgen over impact big data-toepassingen van overheid op privacy van burgers

Bits of Freedom maakt zich zorgen over de impact van big data-toepassingen bij deo verheid op de privacy van Nederlandse burgers. De organisatie gaat de Nederlandse overheid er daarom op wijzen dat de rechtsbescherming van burgers niet ondergeschikt mag worden gemaakt aan de efficiencywinsten die de overheid met big data hoopt te behalen.

De organisatie die zich inzet voor de verdediging van digitale burgerrechten gaat op 22 augustus met een kleine delegatie op bezoek bij minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur en minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok, die waarneemt voor zijn collega van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. De delegatie bestaat uit:

  • Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ);
  • Brendan Newitt van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA);
  • Jelle Klaas van het Public Interest Litigation Project (PILP) van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM);
  • Alexander Blom van de Internet Society Nederland (ISOC);
  • Vincent Böhre van Privacy First;
  • Jaap-Henk Hoepman, wetenschappelijk directeur Privacy & Identity Lab en universitair hoofddocent computersecurity, privacy en identitymanagement aan de Radboud Universiteit; en 
  • Daphne van der Kroft en Hans de Zwart van Bits of Freedom.

Vervolg op eerder gesprek
Ruim een jaar geleden verzond Bits of Freedom samen met 32 partijen al een oproep aan minister Van der Steur waarin de minister werd opgeroepen een fundamentele visie te ontwikkelen rondom het thema privacy in de verhouding tussen overheid en burger. Naar aanleiding van deze brief werd Bits of Freedom toen uitgenodigd samen met een kleine delegatie meer uitleg te komen geven. Dit gesprek krijgt nu een vervolg.

Als voorbereiding op dit gesprek heeft Bits of Freedom al een nieuwe brief gestuurd aan de ministers. Hierin worden verschillende punten van zorg van de gespreksdeelnemers besproken. De brief is hier te vinden.