Wouter Hoeffnagel - 19 augustus 2016

Medewerker van Sage Software opgepakt in verband met cyberaanval

Een medewerker van Sage Software is opgepakt in verband met de recente cyberinbraak bij het bedrijf. Hierbij kregen aanvallers ongeautoriseerde toegang tot gegevens van 280 klanten van het Britse softwarebedrijf.

Dit bevestigt de politie van de Britse hoofdstad Londen tegenover Tech Week Europe. Sage Software maakt onlangs bekend doelwit te zijn geworden van een cyberaanval. Aanvallers wisten hierbij met behulp van inloggegevens van een medewerker van Sage Software toegang te verkrijgen tot de systemen van het bedrijf. Hierdoor kregen de aanvallers toegang tot gegevens van 280 klanten van de leverancier van onder andere payroll- en accountancyoplossingen. Onder andere salarisinformatie en bankgegevens zijn hierbij vermoedelijk in handen gevallen van criminelen.

32-jarige medewerker opgepakt
Nu meldt de Britse politie dus een 32-jarige vrouw die in dienst is bij Sage Software te hebben opgepakt. De vrouw is op 17 augustus gearresteerd op de luchthaven Heathrow. Zij wordt verdacht van samenzwering met als doel fraude te plegen. De vrouw is inmiddels op borgtocht vrij.

Mocht de vrouw inderdaad betrokken blijken bij de cyberaanval is het incident een typisch voorbeeld van een zogeheten ‘insider threat’, een dreiging van binnen uit het bedrijf door bijvoorbeeld een boze medewerker. Beveiligingsbedrijven waarschuwen al langer voor het risico dat dergelijke werknemers kunnen opleveren voor de digitale veiligheid van bedrijven.