Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2016

Google aangeklaagd wegens scannen van e-mailverkeer Gmail

Google wordt in de Verenigde Staten (VS) aangeklaagd voor het scannen van e-mailberichten om bijpassende advertenties te kunnen vertonen. Een groep boze gebruikers stelt dat Google hiermee hun privacy schendt.

Dit meldt Ars Technica. De Californische rechter Lucy Koh stelt dat het scannen van e-mailberichten geen onderdeel is van de gebruikelijks gang van zaken bij het verzorgen van een e-maildienst. Koh wijst erop dat Google sinds 2014 geen e-mails meer scant van gebruikers in het onderwijs. Google moet daarom ook andere gebruikers Gmail kunnen aanbieden zonder hun e-mailverkeer te scannen.

Tweede rechtszaak
Het is de tweede keer dat Google voor het scannen van e-mailberichten wordt aangeklaagd. Eerder wilden boze gebruikers al een class action rechtszaak aanspannen tegen Google, waarbij andere gebruikers zich konden aansluiten. De Californische rechter Lucy Koh wees dit verzoek echter af aangezien de aanklagers te divers zouden zijn. Zowel Gmail-gebruikers als niet-Gmail-gebruikers waren bij de rechtszaak betrokken.

Nu heeft Koh dus besloten dat de nieuwe rechtszaak wel doorgang mag vinden. Ditmaal zijn uitsluitend niet-Gmail-gebruikers betrokken bij de aanklacht. Zij stellen dat e-mailberichten die zij naar Gmail-gebruikers versturen worden gescand door Google, ondanks dat zij zelf geen gebruik maken van de e-maildienst. Ook ditmaal willen de aanklagers een class action rechtszaak opzetten en Google namens een grote groep gebruikers aanklagen. De rechter spreekt zich op een later moment uit over dit verzoek.