Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2016

‘Nederlandse managers zijn oud en onervaren’

De top van het Nederlandse bedrijfsleven is relatief oud en onervaren. De gemiddelde leeftijd ligt op bijna zestig jaar, terwijl bestuurders gemiddeld zo’n 4,5 jaar bestuurlijke ervaring hebben.

Dit concludeert de Britse zakenkrant de Financial Times op basis van onderzoek. De krant stelt dat managers die langere tijd op hun plek blijven zitten in veel gevallen als minder onafhankelijk worden gezien. Om die reden zijn er in meerdere landen regels die het zittingstermijn van bestuurders beperkt. Dit is ook terug te zien in de cijfers. Zo is in de Verenigde Staten (VS) geen beperking op het zittingstermijn, waardoor bestuurders langer blijven zitten. De gemiddelde managers heeft in de VS dan ook ruim acht jaar ervaring, terwijl de gemiddelde leeftijd op bijna 62 ligt. In Nederland is de gemiddelde bestuurlijke ervaring met 4,5 jaar dus een stuk korter.

Kritiek op het onderzoek
De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) uit overigens kritiek op het onderzoek. De NCD ontkent dat Nederlanders managers te oud en onervaren zijn, en noemt de conclusie gekleurd, te kort door de bocht en onvolledig. “Leeftijd zegt niet zoveel als het gaat om internationale top ervaring bij beursgenoteerde bedrijven. Het gaat om die ervaring in combinatie met de uitdagingen die die bedrijven hebben c.q. staan te wachten. En ‘onervaren' is geenszins het geval. In vrijwel alle gevallen is de huidige zittingstermijn vooraf gegaan door een uitgebreide ervaring in andere functies en bedrijven”, zo meent de NCD.

De NCD noemt het onderzoek een fraai voorbeeld van ‘cijferblindheid’: “Je moet wel weten wat er achter die cijfers zit. En dat geeft geen enkele aanleiding om te stellen dat Nederlandse top-bestuurders té oud en onervaren zijn”. De NCD is van mening dat het FT de cijfers had moeten relativeren aan de vele technologische ontwikkelingen, maar ook aan de digitalisering, de integratie van de Y en Z generaties en andere HR uitdagingen die de meeste huidige bestuurders niet echt op het lijf zijn geschreven. In het onderzoek van de FT is echter niet terug te vinden welke verbetering op de inhoud aan de orde is, stelt de NCD.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024