Wouter Hoeffnagel - 16 augustus 2016

Nederland zakt op wereldwijde innovatieranglijst

Nederland is op de Global Innovation Index (GII) van de Cornell University, de Franse business school Insead en de Wereldorganisatie voor het Intellectuele Eigendom flink wat plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar. Nederland staat deze editie op de negende plaats.

De ranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door Zwitserland. Zweden staat op de tweede plaats en stijgt hiermee één positie ten opzichte van 2015. Nederland presteert dus minder goed en moet flink wat plaatsen inleveren. Waar ons land vorig jaar nog op vierde positie stond, moet Nederland het dit jaar doen met een negende positie.

Nieuwe beoordelingsmethode
De makers van de index stellen dat de lagere score van Nederland aan meerdere aspecten te danken is. Niet alleen vallen de prestaties van ons land op het gebied van innovatie tegen, ook wordt dit jaar door de introductie van nieuwe indicatoren een nieuwe beoordelingsmethode gehanteerd. Deze verandering pakt negatief uit voor Nederland.

Nederland valt met name op twee gebieden terug: innovatie (input) en innovatie (output). In de eerste categorie, die betrekking heeft op de kwaliteit van innovaties, levert Nederland één positie in. Als we echter kijken naar de output, die betrekking heeft op de impact van innovaties op de economie, valt Nederland zeven posities terug.