Redactie - 15 augustus 2016

‘EU gaat communicatiediensten strengere privacyregels opleggen’

De Europese Commissie wil het toezicht op communicatiediensten als Skype en WhatsApp verscherpen. Zo wil Brussel de wijze waarop bedrijven achter deze diensten geld verdienen aan gebruikers gaan reguleren. Behalve voor Facebook en Microsoft gaan de strengere regels logischerwijs ook gelden voor concurrenten als Google en andere, veelal Amerikaanse, aanbieders.

De Britse zakenkrant Financial Times meldt op basis van interne documenten van de Europese Commissie dat techbedrijven als Microsoft (Skype) en Facebook (WhatsApp) in de aanstaande herziening van de regels omtrent telecomdiensten strengere privacy- en veiligheidsregels krijgen opgelegd. Daarbij zou de EU regels willen dicteren over hoe bedrijven geld mogen verdienen aan gegevens van gebruikers. De herziening van de regels staat voor september op de agenda.

Succes voor telecomsector
Het strengere toezicht op Amerikaanse techbedrijven zou een lobbysucces betekenen van de Europese telecomsector. Bedrijven als Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone klagen al jaren dat ze als aanbieders van netwerken worden onderworpen aan strengere regels dan aanbieders van internetdiensten. De telecombedrijven pleiten daarom voor gelijke regels en bij voorkeur voor een versoepeling van de regels.

Ook bestaat er al langer onvrede over de wijze waarop Amerikaanse bedrijven geld verdienen met onlinecommunicatie zonder dat ze daarbij hoeven te investeren in netwerken. De techbedrijven weerleggen die kritiek. Ze zeggen dat het gebruik van mobiel internet juist door hun diensten voor consumenten een stuk aantrekkelijker is geworden.

In samenwerking met Datanews