Wouter Hoeffnagel - 14 augustus 2016

Uber dient klacht in bij Europese Commissie tegen Hongarije

De taxidienst Uber dient een klacht in bij de Europese Commissie. Het bedrijf stelt dat een nieuwe Hongaarse wet in strijd is met de Europese vrijemarktprincipes. De wet maakt het voor Uber onmogelijk in Hongarije te opereren.

Dit meldt het ANP. De nieuwe wet schrijft voor dat iedere aanbieder van taxidiensten over een oproepcentrale moet beschikken. Uber brengt chauffeurs en klanten echter met elkaar in verbinding via een app en beschikt dan ook niet over zo’n centrale. Het bedrijf voldoet hierdoor niet aan de wet, en kan daardoor flink worden aangepakt door de Hongaarse overheid. Zo zou de overheid de internetdiensten van Uber voor maximaal een jaar technisch kunnen blokkeren. Daarnaast kunnen de autoriteiten besluiten nummerplaten en rijbewijzen van Uber chauffeurs voor een periode van maximaal drie jaar in beslag te nemen.

Uber heeft deze maatregelen niet afgewacht en zegt zijn dienst preventief te hebben opgeschort. Het bedrijf is echter van mening dat de wet in strijd is met fundamentele Europese marktprincipes en vraagt Brussel daarom in te grijpen.