Wouter Hoeffnagel - 13 augustus 2016

Duizenden robots gaan 3D-kaart maken van universum

Duizenden robots gaan gezamenlijk een gigantische 3D-kaart maken van het universum. De robots gaan hiervoor glasvezelkabels richten op het universum, om invallend licht van sterrenstelsels, quasars en sterren gaan opvangen.

Dit maakt het Lawrence Berkeley National Laboratory bekend. Het Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) project moet de mens een beter beeld gaan geven van het universum. Door glasvezelkabels op de ruimte te richten is het mogelijk het licht dat sterrenstelsels, quasars en afzonderlijke sterren uitstralen op te vangen. In totaal worden vijfduizend robots gebouwd die deze taak gaan vervullen.

Donkere energie
Door het invallende licht te analyseren hopen de onderzoekers van het DESI project meer informatie te kunnen verzamelen over donkere energie. Dit is een hypothetische vorm van energie die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de versnelling van de uitdijing van het universum. In totaal worden tien spectrografen ontwikkeld om het licht dat met behulp van de glasvezelkabels wordt opgevangen te analyseren.

Gedurende het vijf jaar durende projecten gaan de robots proberen ieder uur van meerdere objecten licht op te vangen. Op termijn moet dit leiden tot een 3D-kaart van het universum, die het mogelijk moet maken tot 11 miljard jaar terug in de tijd te kijken. Ongeveer 300 wetenschappers van 45 verschillende instituten zijn aan het project verbonden.